Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Toer de Geuze

De 10de editie van de Toer de Geuze

Voor deze 10de editie van de Toer de Geuze openen de leden van vzw HORAL op zondag 3 mei 2015 van 10u tot en met 17u hun deuren om jou te verwelkomen. De toegang is overal volledig gratis. Je kan deze Toer met eigen vervoer doen of reserveer een plaats op een van de vele bussen die verenigingen inleggen. 

Geschiedenis

De Toer de Geuze werd voor de eerste keer georganiseerd in 1997. Toen openden Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Lindemans en Timmermans hun deuren voor het publiek. Sindsdien wordt de openbrouwerijendag van het Pajottenland en de Zennevallei om de 2 jaar georganiseerd. Aan de oorspronkelijke succesformule werd niets gewijzigd. De Toer de Geuze is inmiddels uitgegroeid tot het grootste bierevenement van Vlaams-Brabant. 

De daaropvolgende edities van de Toer de Geuze vonden plaats op 19 oktober 1997, 3 oktober 1999, 22 april 2001, 27 april 2003, 3 april 2005, 22 april 2007, 26 april 2009, 1 mei 2011, 21 april 2013.

Ter gelegenheid van de laatste editie en tevens 9de Toer de Geuze openden acht HORAL-leden (Boon, De Oude Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans) hun deuren. Ook aan het bezoekerscentrum De Lambiek in Alsemberg kon die dag gratis een bezoek worden gebracht. In 2013 namen bijna 10.000 mensen deel aan de Toer de Geuze.

Deelnemende brouwerijen en stekerijen Toer de Geuze 2015

 • Brouwerij Boon: Fonteinstraat 65, 1502 Lembeek
 • Brouwerij De Troch: Langestraat 20, 1741 Wambeek
 • Brouwerij 3 Fonteinen: Hoogstraat 2A, 1650 Beersel
 • Geuzestekerij Hanssens Artisanaal: Vroenenbosstraat 15/1, 1653 Dworp
 • Brouwerij Lindemans:  Lenniksebaan 1479, 1602 Vlezenbeek
 • Brouwerij Mort Subite: Lierput 1, 1730 Asse      
 • Brouwerij Oud Beersel: Laarheidestraat 230, 1650 Beersel
 • Gueuzerie Tilquin: Chaussée Maïeur Habils 110, 1430 Bierk (Rebecq)
 • Brouwerij Timmermans: Kerkstraat 11, 1701 Itterbeek 

alsook het bezoekerscentrum De Lambiek, Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg (Beersel).

De Toer de Geuze in detail

Tijdens de Toer de Geuze worden ook tal van randactiviteiten georganiseerd. Hier volgt een greep uit het grote aanbod:

 • Brouwerij Boon zal, naast de dag van de Toer de Geuze, ook open zijn op 1 en 2 mei telkens van 11u tot 17u. Op 1 mei valt dit samen met de Vaarhappening. Je kan die dag de boot nemen van Halle naar Lembeek. 's Avonds is er een Volksfestival met bier en muziek. Op 2 mei zet de brouwerij ook haar deuren open voor het grote publiek. Op 3 mei kan je naar aanleiding van de Toer de Geuze in de brouwerij deelnemen aan een rondleiding en krijg je een gratis lambiekproevertje. Voor de hongerigen is er warme beenham, pensen met een broodje, boterhammen met plattekaas of kramiek met warme balletjes. Je kan er tevens alle bieren van Brouwerij Boon proeven, alsook de Oude Geuze Megablend 2015. In de brouwerijwinkel zijn ook alle bieren en bierglazen te koop. Er is een grote parking voorzien in de onmiddellijke nabijheid van de brouwerij. Wie met de trein reist, stapt best af in het station van Lembeek. De brouwerij bevindt zich aan de uitgang van het station.
 • Bij brouwerij De Troch kan je naast een geleid bezoek met degustatie ook terecht voor een boterham met Wambeekse plattekaas. Er is ook een bierwinkel en een bierterras. Voor de jongsten is er een springkasteel. Uitgebreid eten kan in de nabijgelegen brasserie De Wijze Expressie, die speciaal ter gelegenheid van de Toer de Geuze met bieren van De Troch bereide gerechten zal presenteren. 
 • Brouwerij 3 Fonteinen stilt de honger van de Toer de Geuze-deelnemers in de feestzaal rechtover de lambiekbrouwerij met lekkere boterhammen met pottekaas, plattekaas, geuzekaas, ham, artisanale paté, kaastaart, kriekenvlaai en een bordje "Beersel". in de brouwerij is er ook muziek evenals randanimatie voor de kinderen.
 • Bij Hanssens wordt speciaal ter gelegenheid van de Toer de Geuze de Oude Schaarbeekse Kriek gelanceerd. Hiervoor werd alleen gebruik gemaakt van lokaal handgeplukte Schaarbeekse krieken. Voorts worden die dag verschillende gerechten bereid: pizza op steen gebakken, flensjes met vanille-ijs gedrenkt in geuzecoulis, hotdog extra en worsten gerookt op eik van Hanssens-vaten. Daarnaast kan je ook heel uitzonderlijk de exportbieren Hanssens Experimental Cassislambiek, Hanssens Experimental Frambozenlambiek en Hanssens Experimental Schaarbeekse kriekenlambiek in beperkte hoeveelheden degusteren en aankopen. 
 • Brouwerij Lindemans viert naar aanleiding van de Toer de Geuze de heropening van de productieruimte die onlangs flink werd uitgebreid. Er zijn rondleidingen in de nieuwe gebouwen in combinatie met een bierdegustatie. Een steelband zorgt voor de muzikale noot. De honger kan worden gestild met bierhapjes. Voor de kleinsten is er ook een springkasteel en een ballonnenwedstrijd.
 • Brouwerij Mort Subite zal die dag individueel of met gids te bezoeken zijn. Na de rondleiding kan je deelnemen aan een degustatie. In de tent op de binnenkoer kan je genieten van heerlijke boerenworsten met geuze, met een muziekband op de achtergrond. Er is ook kinderanimatie.
 • Oud Beersel biedt alle bezoekers een gratis lambiekproevertje aan. Tijdens het bezoek kan je ondermeer de ingerichte Winderickxzaal, het nieuwe tonnenmagazijn en de afgewerkte winkelruimte ontdekken. Wie honger heeft, kan er terecht voor Bourgondische lekkernijen zoals varken aan ’t spit gemarineerd met lambiekbier, broodjes met kwaliteitsvlees van Hoeve Cuvry, stoofvlees met Oude Geuze Oud Beersel en vol-au-vent bereid door restaurant Boelekewis. De lokale fanfare en de Pepingen Pipe Band zorgen voor de muzikale noot. Voor de kleinsten is er een springkasteel en een schminkstand, terwijl de volwassenen aan de bar kunnen genieten van een heerlijk glas Oud Beersel of hun voorraad in kunnen slaan in de brouwerijwinkel, waar ondermeer collectieflessen en Megablend 2015 verkocht worden.
  In de dagen voor de Toer de Geuze 2015 voorziet vzw De Geuzen van Oud Beersel al enkele rondleidingen:
  Individuele bezoekers:
  Woensdag 29 april om 16u30: Engelstalige rondleiding. Reservatie verplicht, ten laatste op 20 april.
  Vrijdag 1 mei om 10u00: Nederlandstalige rondleiding en om 18u00 Engelstalige rondleiding. Reservatie verplicht, ten laatste op 20 april.
  Zaterdag 2 mei om 11u00: Nederlandstalige rondleiding en om 12u30 Engelstalige en Franstalige rondleiding, reservatie niet verplicht.
  Groepsbezoeken:
  Op vrijdagavond 1 mei en zaterdag 2 mei. Reservatie verplicht ten laatste op 20 april.
  Elke deelnemer kan kiezen uit twee formules:
  Standaardformule aan 7,50 EUR p.p.:
  Eén proevertje lambiekbier - rondleiding met gids – één bierconsumptie naar keuze (in 18cl glas) – souvenir: ‘Oud Beersel’ geuzeglas.
  Degustatieformule voor 9,50 EUR p.p.:
  Eén proevertje lambiekbier - rondleiding met gids – proefpallet met drie bieren naar keuze (in 18cl glas) – souvenir: ‘Oud Beersel’ geuzeglas.
  Voor info en reservaties, contacteer Werner Geeroms, visit [at] degeuzenvanoudbeersel [dot] be +32 (0)491 90 60 04
 • Gueuzerie Tilquin biedt alle bezoekers een gratis lambiekproevertje. Aan de stekerij kan je twee soorten geuze proeven (Oude Geuze en geuze van 't vat), alsook Oude Quetsche (pruimenlambiek hergist op fles), een mengeling van lambieken, meerts, faro, en als primeur voor de Toer de Geuze 2015 de nieuwe Oude Mûre (braambessenlambiek hergist op fles). Wie honger heeft, kan bij Tilquin terecht voor varken aan 't spit, een boterham met platte kaas, paling op Chimaywijze op broodsnee, en worstenbroodjes. Voor de jongsten is er ook een springkasteel. In het winkeltje worden alle Tilquin-producten verkocht.
 • Bij brouwerij Timmermans, de oudste lambiekbrouwerij anno 1702, wordt er tijdens de Toer de Geuze effectief gebrouwen. Je kan er in de voormiddag de authentieke molen uit 1911 en de dampende open brouwketels ontdekken. Kort na de middag wordt het kokende wort naar het koelschip gepompt. Je kan ook een bezoek brengen aan de unieke foederzaal. Na afloop kan je enkele klassiekers uit de Brusselse keuken proeven: boterhammen met kop of plattekaas, uiteraard met een lekker Timmermansbier. Er is ook randanimatie, zoals de 'fietsen op rollen’. Ambiance verzekerd!

Van donderdag 23 april tot en met zaterdag 25 april van 10.30u tot 17.00u.

Zondag 26 april van 14.00u tot 18.00u.

Van maandag 27 april tot en met zaterdag 2 mei van 10.30u tot 17.00u met een korte rondleiding op maandag, dinsdag, woensdag en donderdag om 11.00u, 14.00u en 16.00u.

Zondag 3 mei van 10.00u tot 18.30u.

 

Info: www.delambiek.be

Een oude geuze, speciaal voor de Toer de Geuze...

Ter gelegenheid van de 7de Toer de Geuze werd een speciale oude geuze geassembleerd: de HORAL Megablend 2009. Deze oude geuze is een mengeling van jonge en oude lambiek afkomstig van acht HORAL-leden (3 Fonteinen, Boon, De Cam, De Troch, Hanssens, Lindemans, Oud Beersel en Timmermans). In totaal werden er 16.000 genummerde flessen van op de markt gebracht. De fles met het etiketnummer 00001 werd geveild via eBay. Takayuki Yamamoto, een geuzeliefhebber uit Japan, bracht het hoogste bod uit: 255 euro.

Twee jaar later werd opnieuw een Megablend op de markt gebracht. De Oude Geuze Megablend 2011 is een mengeling van jonge en oude lambieken afkomstig van zeven brouwerijen en stekerijen: 3 Fonteinen, Boon, De Cam, De Troch, Hanssens, Lindemans, Oud Beersel en Timmermans). Van de Megablend Oude Geuze 2011 werden 17.000 flessen geproduceerd. Het was opnieuw dezelfde geuzeliefhebber uit Tokyo die de HORAL Megablend 2011 nummer 00001 in de wacht sleepte voor 315 EUR.

HORAL's Megablend 2013, uitgebracht ter gelegenheid van de 9de Toer de Geuze, is een mengeling van lambieken van 3 Fonteinen, Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lindemans, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans. De fles met serienummer 00001 werd opnieuw geveild via eBay. In tegenstelling tot de vorige keren bleef de primeurfles deze keer in eigen land. Erwin Cuyx uit Brussel telde 381 EUR neer voor de fles. Een absoluut record. 

HORAL Megablend 2015

Ter gelegenheid van de Toer de Geuze werd opnieuw een speciale oude geuze geassembleerd: de Oude Geuze Megablend 2015. Deze geuze is een mengeling van jonge en oude lambiek afkomstig van 3 Fonteinen, Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lindemans, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans. 

Deze bijzondere oude geuze kan op zondag 3 mei gedegusteerd worden

 • in de brouwerijen en stekerijen die aan de Toer de Geuze deelnemen
 • in bezoekerscentrum De Lambiek (Beersel)
 • in restaurant 'De Heeren van Liedekercke' (Denderleeuw)
 • en in de herberg 'In de Verzekering tegen de Grote Dorst' (Eizeringen).


Oude Geuze Mega Blend 2015, 
75 cl, 9 EUR.