Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Toer de Geuze

Geschiedenis

De Toer de Geuze werd voor de eerste keer georganiseerd op 19 oktober 1997. Toen openden Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Lindemans en Timmermans hun deuren voor het publiek. Sindsdien wordt de openbrouwerijendag van het Pajottenland en de Zennevallei om de 2 jaar georganiseerd. Aan de oorspronkelijke succesformule werd niets gewijzigd. De Toer de Geuze is inmiddels uitgegroeid tot het grootste bierevenement van Vlaams-Brabant. 

De daaropvolgende edities van de Toer de Geuze vonden plaats op 3 oktober 1999, 22 april 2001, 27 april 2003, 3 april 2005, 22 april 2007, 26 april 2009, 1 mei 2011, 21 april 2013, en 3 mei 2015. In 2015 namen ruim 10.000 mensen deel aan de Toer de Geuze.

20 jaar Toer de Geuze

HORAL organiseert op zaterdag 6 mei en zondag 7 mei de Toer de Geuze 2017. Het is de eerste tweedaagse editie in de geschiedenis van de Toer de Geuze.

De openingsuren zijn:

 • op zaterdag 6 mei 2017: van 11u tot 19u
 • op zondag 7 mei 2017: van 10u tot 17u.

 

De volgende brouwerijen en stekerijen zullen hun deuren openen op zaterdag: Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Lindemans, Oud Beersel, Tilquin alsook het bezoekerscentrum De Lambiek. Hanssens Artisanaal, Timmermans en Mort Subite zijn NIET open op zaterdag.

Zijn open op zondag: Boon, De Cam, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens Artisanaal, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin, Timmermans alsook het bezoekerscentrum De Lambiek.

Tijdens de Toer de Geuze moet je niet betalen om de deelnemende brouwerijen, stekerijen en het bezoekerscentrum De Lambiek te bezoeken. DE TOEGANG IS GRATIS. Je moet ook niet reserveren om een brouwerij of stekerij te bezoeken. 

Je kan deze Toer met eigen vervoer doen (auto, fiets,...), of je kan een plaats reserveren op een van de HORAL-bussen.

Het reservatiesysteem van de HORAL-bussen gaat online op 1 maart 2017 om 18u00 (CET).

Deelnemende brouwerijen en stekerijen

 • Boon: Fonteinstraat 65, 1502 Lembeek
 • De Cam: Dorpsstraat 67, 1755 Gooik
 • De Troch: Langestraat 20, 1741 Wambeek
 • 3 Fonteinen: Molenstraat 47, 1651 Lot
 • Hanssens Artisanaal*: Vroenenbosstraat 15/1, 1653 Dworp
 • Lindemans: Lennikse Baan 1479, 1602 Vlezenbeek
 • Mort Subite*: Lierput 1, 1730 Asse
 • Oud Beersel: Laarheidestraat 230, 1650 Beersel
 • Tilquin: Chaussée Maïeur Habils 110, 1430 Bierk (Rebecq)
 • Timmermans*: Kerkstraat 11, 1701 Itterbeek
 • alsook het bezoekerscentrum De Lambiek, Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg (Beersel).

* Enkel open op zondag 7 mei 2017

De Toer de Geuze in detail

Tijdens de Toer de Geuze worden ook tal van randactiviteiten georganiseerd. Hier volgt een greep uit het grote aanbod:

 • Brouwerij Boon is open het hele weekend, op zaterdag van 11u tot 22u en op zondag van 10u tot 18u. Beide dagen kan de brouwerij bezocht worden. Geniet tijdens het bezoek ook van een gratis proevertje lambiek tussen de eikenhouten vaten. De bieren van Boon alsook de Oude Geuze Megablend 2017 kunnen gedegusteerd worden aan de verschillende bars. Een nieuwe speciale proeversbar zal ook aanwezig zijn. In deze extra bar zullen speciale flessen geuze uit de Boon-reserve te proeven zijn. Voor de hongerigen is er warme beenham, pensen met een broodje, boterhammen met plattekaas of kramiek met warme balletjes. In de brouwerijwinkel zijn ook alle bieren en bierglazen te koop. Parkeren kan op de parkeerweide tegenover de brouwerij. Wie met de trein reist, stapt best af in het station van Lembeek. De brouwerij bevindt zich aan de zuid-uitgang van het station. Stap je af in Halle of kom je van Halle? Dan kan je ook overstappen op de boot die Brouwerij Boon inzet tussen Halle (suikerkaai) en Lembeek.
 • Bij brouwerij De Troch kan je naast een geleid bezoek met degustatie ook terecht voor een boterham met Wambeekse plattekaas of met boerenhesp. Er is ook een bierwinkel en een bierterras. Voor de jongsten is er een springkasteel. Uitgebreid eten kan in de nabijgelegen brasserie De Wijze Expressie, die speciaal ter gelegenheid van de Toer de Geuze met bieren van De Troch bereide gerechten zal presenteren. Combineer een bezoek aan de brouwerij op zondag met de voetbalderby KFC Wambeek-KSKL Ternat (2de provinciale) of met de wandelroute Pol De Mont en/of de fietsroute de Boerenkrijgroute, beide met knooppunten aan de brouwerij De Troch Wambeek. 
 • Brouwerij 3 Fonteinen verwelkomt de deelnemers van de Toer de Geuze op de nieuwe brouwerijlocatie in Lot, op 50 meter van de Zenne. Daar kan je de nieuwe tonnenruimte en bottelruimte bezichtigen alsook de lambik-O-droom, waar de geschiedenis van de brouwerij wordt getoond. Ook de weide met de Schaarbeekse Kriekelaars zal toegankelijk zijn voor het publiek. Kinderen kunnen zich vermaken op een springkasteel en er zal tevens een make-up artieste aanwezig zijn. Aan iedere bezoeker wordt een gratis lambiekproevertje aangeboden. Je kan natuurlijk ook de andere bieren van 3 Fonteinen degusteren en smullen van de boterhammen met de befaamde pottekeis spéciale, aangevuld met lokale Breughelliaanse vleesbereidingen. Lokale folkloregroepen zorgen voor de muzikale noot.
 • Bij geuzestekerij Hanssens (OPGELET: ENKEL OP ZONDAG 7 MEI 2017 OPEN, NIET OP ZATERDAG 6 MEI) wordt varken aan het spit bereid. Daarnaast kan je ook Oude Schaarbeekse Kriek en de exportbieren Hanssens Experimental Cassislambiek, Hanssens Experimental Frambozenlambiek en Hanssens Experimental Schaarbeekse kriekenlambiek degusteren en aankopen.
 • Ontdek bij Brouwerij Lindemans hoe lambiek in hun opgepoetste koperen ketels wordt geproduceerd en vervolgens wordt bewaard in de authentieke eikenhouten vaten waar het kan rijpen tot perfectie. Terwijl de ouderen kunnen genieten van hun complexe lambiekbieren en de leergierigen de kans krijgen om ondergedompeld te worden in de magie van de lambiek, kunnen de kleinsten zich uitleven op de springkastelen. Honger? Bestel iets van de foodtrucks en gooi achteraf de benen los op de swingende deunen van een sympathieke coverband.
 • Brouwerij Mort Subite (OPGELET: ENKEL OP ZONDAG 7 MEI 2017 OPEN, NIET OP ZATERDAG 6 MEI) zal die dag individueel of met gids te bezoeken zijn. Na de rondleiding kan je deelnemen aan een degustatie. In de tent op de binnenkoer kan je genieten van heerlijke boerenworsten met geuze, met een muziekband op de achtergrond. Er is ook kinderanimatie.
 • Bij Oud Beersel kleurt Toer de Geuze 2017 op zaterdag 6 en zondag 7 mei internationaal. Aan de bar van Oud Beersel zal je mengbieren kunnen drinken van 5 andere brouwerijen die met (krieken)lambiek van Oud Beersel een vernieuwend bier maken: New Belgium (USA); Birrificio del Ducato (IT); Lervig Aktiebryggeri (NO); Lindheim Ælkompani (NO); Brouwerij De Leite (BE).
  Oud Beersel biedt alle bezoekers een gratis lambiekproevertje aan tijdens de rondleiding. Tijdens het bezoek kan je onder meer de nieuwe foederruimte ontdekken.
  Wie honger heeft, kan bij Oud Beersel terecht voor Bourgondische lekkernijen zoals varken aan ’t spit gemarineerd met lambiekbier en broodjes met kwaliteitsvlees van Hoeve Cuvry. Op zondag vanaf 9u30 kan je bij Oud Beersel al terecht voor een ontbijt van spek met eieren gemaakt door Hoeve Cuvry. 
  De Pepingen Pipe Band zorgt voor de muzikale noot. Voor de kleinsten onder ons is er een springkasteel en een schminkstand terwijl de volwassenen aan de bar kunnen genieten van een heerlijk glas bier van Oud Beersel.
  In de brouwerijwinkel kan je onder meer een voorraad inslaan van een speciale Oude Geuze die voor de 135ste verjaardag van Oud Beersel wordt uitgebracht alsook van de Megablend 2017.
  In de dagen voorafgaand aan de Toer de Geuze voorziet VZW De Geuzen van Oud Beersel een aantal rondleidingen. Gelieve hiervoor contact op te nemen via visit [at] degeuzenvanoudbeersel [dot] be (visit [at] degeuzenvanoudbeersel [dot] be). Parkeren kan aan de Kriekerij van Schaarbeekse Krieken achter de brouwerij, toegankelijk via de Rollebeekstraat.
 • Gueuzerie Tilquin biedt een gratis lambiekproevertje aan alle bezoeker die de rondleiding volgt. Aan de stekerij kan je al onze producten proeven: twee soorten geuze (Oude Geuze en Geuze van 't vat), alsook Oude Quetsche (pruimenlambiek hergist op fles) en Oude Mûre (braambessenlambiek hergist op fles), de typische Tilquin mengeling van lambieken, Meerts en Faro, en ook Stout Rullquin van 't vat. Wie honger heeft, kan bij Tilquin terecht voor varken aan 't spit van beenhouwerij Fisette, een echte ambachtelijk burger van Chez Roger, een kaasbord van de boerenkazen gemaakt van rauwe melk van Ferme Le Bailli, een boterham met platte kaas, of paling op Chimay-wijze op broodsnee. Voor de jongsten is er ook een springkasteel. In het winkeltje worden alle Tilquin-producten verkocht. Er is parking voorzien tegenover de stekerij. 
 • Brouwerij Timmermans (OPGELET: ENKEL OP ZONDAG 7 MEI 2017 OPEN, NIET OP ZATERDAG 6 MEI) is de oudste lambiekbrouwerij anno 1702 en er wordt tijdens de Toer de Geuze effectief gebrouwen. Je kan er in de voormiddag de authentieke molen uit 1911 en de dampende open brouwketels ontdekken. Kort na de middag wordt het kokende wort naar het koelschip gepompt. Je kan ook een bezoek brengen aan de unieke foederzaal. Tijdens de rondleiding kun je genieten van een heerlijke glaasje lambiek. Er worden enkele klassiekers uit de Brusselse keuken aangeboden o.a. boterhammen met kop of plattekaas alsook ijsjes op basis van de Timmermans-bieren. Er is tevens een springkasteel voor de kinderen en de mogelijkheid tot aankopen van bieren en geschenkartikelen.

HORAL Bussen

ZATERDAG 6 MEI 2017 (Opgelet! De bussen vertrekken stipt om 10u30)

Route 1 - BUS UITVERKOCHT
Vertrek: 10:30 Station Halle, Van de Peerenboomstraat
Stopplaatsen: Oud Beersel - Boon - Lindemans -
De Lambiek
Aankomst: 19:30 Station Halle

Route 2 - BUS UITVERKOCHT

Vertrek: 10:30 Station Halle, Van de Peerenboomstraat
Stopplaatsen: De Lambiek - 3 Fonteinen - De Troch - Boon 
Aankomst: 19:30 Station Halle

Route 3 - BUS UITVERKOCHT

Vertrek: 10:30 Station Halle, Van de Peerenboomstraat
Stopplaatsen: 3 Fonteinen - Lindemans - De Cam - Tilquin
Aankomst: 19:30 Station Halle

Route 4

Vertrek: 10:30 Station Denderleeuw, Stationplein
Stopplaatsen: De Cam - Tilquin - Oud Beersel - De Troch
Aankomst: 19:30 Station Denderleeuw

Route 5 

Vertrek: 10:30 Bezoekerscentrum 'De Lambiek',  Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg    
Stopplaatsen: Boon - De Cam - Oud Beersel -
De Lambiek
Aankomst: 19:30 Bezoekerscentrum 'De Lambiek'

Route 6 - BUS UITVERKOCHT

Vertrek: 10:30 Parking Provinciedomein Huizingen, Torleylaan 100, 1654 Beersel
Stopplaatsen: De Lambiek - De Troch - Tilquin - 3 Fonteinen
Aankomst: 19:30 Parking Provinciedomein Huizingen

Route 7

Vertrek: 10:30 Station Denderleeuw, Stationplein
Stopplaatsen: De Troch - Oud Beersel -
 De Lambiek - De Cam
Aankomst: 19:30 Station Denderleeuw

Route 8 - BUS UITVERKOCHT

Vertrek: 10:30 Station Halle, Van de Peerenboomstraat
Stopplaatsen: Tilquin - Boon - 3 Fonteinen - Lindemans
Aankomst: 19:30 Station Halle

Route 9

Vertrek: 10:30 Station Halle, Van de Peerenboomstraat
Stopplaatsen: De Troch -
De Lambiek - Boon - Oud Beersel
Aankomst: 19:30 Station Halle

Route 10 - BUS UITVERKOCHT

Vertrek: 10:30 Station Halle, Van de Peerenboomstraat
Stopplaatsen: Lindemans - De Cam - Tilquin - 3 Fonteinen
Aankomst: 19:30 Station Halle 

 

ZONDAG 7 MEI 2017 (Opgelet! De bussen vertrekken stipt om 09u30)

Route 1 - BUS UITVERKOCHT
Vertrek: 09:30 Station Halle, Van de Peerenboomstraat
Stopplaatsen: De Cam - De Troch -3 Fonteinen - Tilquin 
Aankomst: 17:30 Station Halle

Route 2 - BUS UITVERKOCHT

Vertrek: 09:30 Station Halle, Van de Peerenboomstraat
Stopplaatsen: Tilquin - De Cam - Mort Subite - Lindemans 
Aankomst: 17:30 Station Halle

Route 3 - BUS UITVERKOCHT

Vertrek: 09:30 Station Halle, Van de Peerenboomstraat
Stopplaatsen:  De Troch - Mort Subite - Hanssens - Boon 
Aankomst: 17:30 Station Halle

Route 4 - BUS UITVERKOCHT

Vertrek: 09:30 Station Denderleeuw, Stationsplein
Stopplaatsen:  Boon - Hanssens – De Lambiek - Mort Subite    
Aankomst: 17:30 Station Denderleeuw

Route 5

Vertrek: 09:30 Bezoekerscentrum 'De Lambiek',  Gemeenveldstraat 1, 1652 Alsemberg    
Stopplaatsen: 3 Fonteinen - Timmermans - Lindemans - Mort Subite    
Aankomst: 17:30 Bezoekerscentrum 'De Lambiek'

Route 6 - BUS UITVERKOCHT

Vertrek: 09:30 Parking Provinciedomein Huizingen, Torleylaan 100, 1654 Beersel
Stopplaatsen: Hanssens - Lindemans - Boon - Oud Beersel
Aankomst: 17:30 Parking Provinciedomein Huizingen

Route 7 - BUS UITVERKOCHT

Vertrek: 09:30 Station Denderleeuw, Stationsplein
Stopplaatsen: Lindemans - 3 Fonteinen - Tilquin - Timmermans 
Aankomst: 17:30 Station Denderleeuw

Route 8 - BUS UITVERKOCHT

Vertrek: 09:30 Station Halle, Van de Peerenboomstraat
Stopplaatsen: Mort Subite - Oud Beersel - De Troch - De Cam 
Aankomst: 17:30 Station Halle

Route 9 - BUS UITVERKOCHT

Vertrek: 09:30 Station Halle, Van de Peerenboomstraat
Stopplaatsen: Timmermans - Tilquin - De Cam - Hanssens    
Aankomst: 17:30 Station Halle

Route 10 - BUS UITVERKOCHT

Vertrek: 09:30 Station Halle, Van de Peerenboomstraat
Stopplaatsen: Oud Beersel - Hanssens - Timmermans - De Troch
Aankomst: 17:30 Station Halle

 

TIP: Wie graag op zaterdag en zondag acht verschillende locaties bezoekt vanuit hetzelfde vertrekpunt, kan de volgende buscombinatie nemen: zaterdag BUS 5 + zondag BUS 5 

 

De prijs voor een ticket bedraagt 15 EUR (excl. service- en betalingskosten). Je kan online betalen met Bancontact, iDeal, VISA, MasterCard en Paypal.

De service- en betalingskosten zijn afhankelijk van het gekozen betaalmiddel.**

**Overzicht van de service- en betalingskosten

De servicekost per ticket bedraagt 0.90 EUR. De betalingskosten bij de aankoop van een ticket voor een van de HORAL-bussen, zijn afhankelijk van het gekozen betaalmiddel. Hieronder een overzicht:

 • Bancontact: max. 0.57 EUR/ticket
 • iDeal: 0.55 EUR/ticket
 • VISA: max. 1.19/ticket
 • MasterCard: max. 1.19 EUR/ticket
 • Paypal: max. 1.40 EUR/ticket

Toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers

Bezoekerscentrum De Lambiek: zowel de bezoekersruimte als degustatieruimte zijn volledig toegankelijk. De multimediazaal is eveneens makkelijk bereikbaar.
Brouwerij Boon: de brouwerij zelf is helaas niet bereikbaar met een rolstoel door de vele trappen. Wel toegankelijk zijn het gelijkvloers met de grote foederzaal via de de bezoekersuitgang. De degustatiestanden en de tent zijn 100% toegankelijk.
Brouwerij De Oude Cam: de geuzestekerij die gelegen is tussen de houten vaten is makkelijk en vlot bereikbaar. Het binnenplein is wel hellend met plaveien.
Brouwerij De Troch: de brouwzaal en het tonnenmagazijn zijn gelegen op de eerste verdieping en zijn niet toegankelijk met een rolstoel. De bottelarij bevindt zich op het gelijkvloers en is dus wel bereikbaar. Ook het bierterras dat ter gelegenheid van de Toer de Geuze op de binnenkoer van de brouwerij opgesteld wordt, is toegankelijk. Er zijn echter geen sanitaire voorzieningen die toegankelijk zijn met een rolstoel.
Brouwerij 3 Fonteinen: de lambiekbrouwerij alsook de lambik-O-droom zijn vlot toegankelijk voor andersvaliden. 
Geuzestekerij Hanssens Artisanaal: de brouwerij en terras zijn vlot toegankelijk met een rolstoel. Het tonnenmagazijn is dit niet.
Brouwerij Lindemans: de brouwzaal is niet toegankelijk voor mensen met een mobiele beperking aangezien men hiertoe enkel toegang heeft via een trap. De productie- en degustatieruimte zoals de koer met opslagtanks, frigo's, magazijnen, afvullijnen en bar ter gelegenheid van de Toer de Geuze zijn wel vlot bereikbaar. Er zullen signalisatiebordjes hangen met daarop een verkorte route voor mensen met een mobiele beperking of kinderwagens.
Brouwerij Mort Subite: helaas niet toegankelijk voor mensen met een rolstoel.
Brouwerij Oud Beersel: de feestgelegenheid en het gelijkvloers zijn toegankelijk voor mensen met een beperkte mobiliteit. De eerste verdieping niet.
Gueuzerie Tilquin: volledig bereikbaar met een rolstoel.
Brouwerij Timmermans: het gelijkvloers is toegankelijk voor mensen met een mobiele beperking. Dit betekent dat de bar/shop en de ruimte met pijpen in gisting bezocht kan worden.