Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Boon, Lembeek

Fonteinstraat 65 
1502 LEMBEEK
Tel.: 02/356 66 44
Fax: 02/356 33 99
info [at] boon [dot] be
www.boon.be 

Productie 21.900 hl (2014)
Verhouding export / binnenland  15 % / 85 %
Tewerkstelling  13
Thuisverkoop geen
Bezoeken via Toerisme Pajottenland en Zennevallei (02/356 42 59 of via toerisme [at] halle [dot] be)
Tonmerk ja

Frank Boon zette zijn eerste bescheiden stappen in de lambiekwereld in 1975 als geuzesteker en handelaar in streekbieren in Halle. Op deze wijze kon hij voldoende fondsen verzamelen om de met sluiting bedreigde geuzestekerij R. De Vits te redden. De brouwerijmicrobe kreeg Frank te pakken via zijn grootnonkel in de brouwerij Van Cappellen uit Merchtem, waarvan in 1970 de deuren werden gesloten.

In 1977 neemt hij effectief geuzestekerij R. De Vits (die tot 1927 ook lambiekbrouwerij was) over en verhuist naar het nabijgelegen Lembeek. René De Vits kocht lambiekwort en liet deze vergisten tot lambiek in eigen tonnen. Vervolgens werd de lambiek gemengd tot geuze of werden er krieken op gestoken.

De ongehuwde René De Vits had geen opvolgers en investeerde nog nauwelijks in zijn bedrijf, zodat Frank Boon een totaal verouderde zaak overnam. Volgens geuzekenners in de jaren ’60 behoorden de geuze van R. De Vits en van Moriau tot de fijnste; het uitgangspunt was dus om een fijne, 'malse' geuze te produceren. In de eerste jaren na de overname werden de lambiekvoorraden terug op peil gebracht en werd het met de hand reinigen en vullen van flessen geautomatiseerd.

In 1985 kwam er een vennoot bij en verhuisde de geuzestekerij naar het centrum van Lembeek op een terrein van 1,7 hectare.  In 1989 verliet deze vennoot de zaak en werd er een joint venture opgericht in een 50/50 verhouding met Brouwerij Palm. Met het extra kapitaal werd een brouwzaal gebouwd waardoor de geuzestekerij een lambiekbrouwerij werd. Het eerste brouwsel lambiek werd te Lembeek gebrouwen op 17.10.1990.

De brouwerij werkt als een van de weinigen volgens de 'troebele wort'-methode, ook wel slijmmethode genoemd, de oudste traditionele brouwmethode voor lambiek. De receptuur is de afspiegeling van de werkwijze van een bekende lambiekbrouwerij die in 1965 werd gesloten.

Per dag wordt één brouwsel gemaakt van ongeveer 50 hl. Per brouwseizoen wordt zo'n 245 keer gebrouwen. Frank Boon brouwt en versnijdt op dezelfde manier als zijn voorganger René De Vits. Maar door een aantal belangrijke investeringen in het productieapparaat heeft hij de kwaliteit van zijn bieren op een zeer hoog niveau kunnen tillen. Men kan gerust stellen dat het 30 jaar geleden quasi onmogelijk was om de huidige fijne kwaliteit te evenaren.

De voorraad lambiek op houten vaten bedraagt meer dan 1 miljoen liter. De brouwerij beschikt over meer dan 100 grote houten vaten (foeders) waarvan het grootste vat een inhoud heeft van 12.500 liter. Daarnaast worden nog enkele pijpen van 600 liter en barriques van 400 liter gebruikt. Frank Boon verwerkt in zijn Oude Geuze uitsluitend zelfgebrouwen lambiek: 90 % van het mengsel bestaat uit malse lambiek van ten minste twee seizoenen (= ongeveer 18 maanden oud), ongeveer 5 % is karaktervolle oude lambiek van drie jaar en nog eens ongeveer 5 % is heel jonge lambiek, die zorgt voor de vergistbare suikers en de levensvatbare gisten. Voor de Geuze Mariage Parfait wordt alleen lambiek van 3 jaar oud gebotteld.

Framboise Boon werd in 1976 op de markt gebracht. Brouwerij Boon was daarmee de eerste om terug aan te knopen met de traditie  om  frambozen op lambiek te laten vergisten. Frank Boon is er fier op dat hij dit nog steeds doet met hele frambozen, zonder toegevoegde aroma’s. 

Sinds 2002 brouwt hij ook het Duivels Bier, het stadsbier van Halle, vroeger gebrouwen door Pêtre en daarna door Vander Linden. Dit is een sterk donker bier van 8%, nagegist op de fles.

Bieren

  • Lambiek Boon 6%
  • Oude Geuze Boon 7%
  • Oude Kriek Boon 6,5%
  • Oude Geuze Mariage Parfait 8%
  • Kriek Mariage Parfait 8%
  • Kriek Boon 4%
  • Framboise Boon 5%
  • Faro Boon 5%
  • Duivels Bier 8%