Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

De Oude Cam, Gooik

Dorpstraat 67A
1755 GOOIK
goddeaukarel [at] gmail [dot] com

Instagram:     de.cam
Messenger :   Oude Geuzestekerij  De Cam Gooik
Messenger :   Karel Goddeau

Tewerkstelling eenmanszaak

Productie 350 hl (2020)

Export soms 

Openingsuren shop en pop-up bar : zondag tussen 15 en 17u

Bezoeken op afspraak

Tonmerk ja

 

De Cam is een vrije en onafhankelijke geuzestekerij van het Pajottenland. Deze eenmanszaak wordt gerund door Karel Goddeau. Hij is gepassioneerd door 'Spontane Traditionele Lambikbieren', die ook spontaan hergist zijn op fles. Traditionele lambiekbieren die gemaakt worden met lambiekwort dat uitsluitend in de winter wordt gebrouwen en dat uitsluitend afkoelt in een koelschip  en nadien hergist in houten vaten. De Cam maakt geuze,, die spontaan hergist zonder toevoeging van suiker of gistculturen, De Cam wordt gekenmerkt door Brabantse koppigheid: zogenaamde moderne wilde bieren, zure bieren, of bieren zoals Geuze van het Vat zijn niet welkom in De Cam. Karel Goddeau is van mensen dat het is een contradictie is om traditionele Geuze te maken met Lambiek uit slechts één enkel vat. Een Geuze is een assemblage van verschillende lambieken van 1, 2 en 3 of 4 jaar oud uit verschillende foeders. Geuze moet spontaan hergisten op fles in de caveau. Elke fles Geuze van De Cam wordt voorzien van een natuurkurk en muselet. Karel biedt zijn flessen Geuze pas te koop aan nadat ze minstens 1 jaar spontane hergisting hebben ondergaan in de geuzestekerij. De flessen hebben een houdbaarheid van 20 jaar.  

"Lambiek is de moeder aller bieren", zegt Karel Goddeau, "een eeuwenoude traditie van brouwkunst en spontane gisting, uniek in de wereld".  De Oude Cam wordt reeds in de annalen van 1515 vermeld als "des Heeren Landcamme". ‘Camis een oud-Nederlands woord voor boerderij-brouwerij, waar de arbeidskrachten betaald werden met Lambiek of Faro.

 

Karel Goddeau studeerde af aan de oudste brouwerijschool in Gent, maar reeds tijdens zijn studies en scoutsjeugd had hij kennisgemaakt met de Lambiek van het Pajottenland. Als Gooikenaar mag men met fierheid en passie spreken over de Nieuwe Cam (brouwerij en stokerij)  en de Oude Cam als lambiekbrouwerijen in de glorietijden. Dankzij Armand en zijn vader Gaston Debelder leerde Karel het ambacht Geuzesteken. destijds beschouwde men dat aan de universiteit als onbelangrijk. Nu wordt het aanzien als wereldklasse die men tracht te kopiëren. Het origineel kan men evenwel niet evenaren. Als assembleur, blender, oftewel geuzesteker gaat Karel vers wort aanvoeren uit de vier windstreken van het Pajottenland. Vier brouwsels die tijdens de koudste vriesnachten afkoelden in een ondiep koelschip.

Het wort rijpt in 150 jaar oude tonnen van 1000 liter uit de befaamde Pilsner Urquell brouwerij. Daarnaast gebruikt Karel ook foeders van Jacques Selosse uit de Champagnestreek. Tientallen soorten wilde gisten, waaronder de Brettanomyces, zorgen voor een natuurlijk antioxidatief eindproduct met een minimum houdbaarheid van 20 jaar.   

Karel brouwt ook zelf in de kleine lambiekbrouwerij van de 3 Fonteinen dankzij de uitstekende lange vriendschapsrelatie. Het wort gist en rijpt in De Cam tot de steker vindt dat het bier op smaak is. 

Geuzestekerij De Oude Cam maakt uitsluitend traditionele bieren, die langzaam en volledig spontaan hergisten. Karel Goddeau steekt namelijk Geuze met Lambiek van 1, 3 en tot 5 jaar oud en bottelt het bier op flessen van 75 en 37,5 cl.  De natuurkurk zorgt voor een perfect afsluiting en garantie voor de volgende 20 jaar (in tegenstelling tot een capsule). Door spontane hergisting op de fles gedurende minstens 1 jaar wordt 'oude geuze' verkregen. Het hele proces van brouwen, gisten en spontaan hergisten neem al gauw drie jaar in beslag en daardoor is het ook het duurste bier. De smaak van Geuze is zo complex. De zalige afdronk en de lichte eiktoets zorgen ervoor dat dit bier gewoonweg wereldklasse is.

Door aan de lambiek Schaarbeekse krieken, morellenkrieken of streekeigen frambozen toe te voegen verkrijgt men een edele kriek of frambozenbier. Bij de productie van fruitbieren van de Cam laat Karel ca. 1000 kg fruit in zijn geheel mét pit - dus geen vruchtensap of aromaten - spontaan vergisten gedurende 10 maand in 1500 liter lambiek.

 

Traditionele bieren

  • Geuze De Cam 6,5 % alc vol
  • Kriek De Cam 7 % alc vol

  • Lambik De Cam (ongefilterd) 4,5 % alc vol

  • Framboise De Cam 7 % alc vol

Bij gelegenheid maakt Karel ook Mirabellenlambiek, Nectarinelambiek, Zjiembezen-Framboise, Wilde Bosbessenlambiek, Aardbeilambiek, Gooikoortslambiek, 5 jaar Foeder Lambiek, Framboise met Vlierbloesemlambiek, Rabarberlambiek.

Comments