Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

De Oude Cam, Gooik

Dorpstraat 67A
1755 GOOIK
Tel. 02 532 08 26
Fax 02 532 08 26
kriek [at] gooik [dot] be
www.oudecam.com

Productie 100 hl (2009)

Export zelden 

Openingsuren zondag, op afspraak

Bezoeken idem

Tonmerk ja

Karel Goddeau studeerde af aan de oudste brouwerijschool in Gent, maar reeds tijdens zijn studies had hij kennisgemaakt met de Lambiek van het Pajottenland. Als Gooikenaar mag men met fierheid en passie spreken over de Nieuwe (bij Jeanneke en Filleke)  en de Oude Cam als lambiekbrouwerijen in de glorietijden. Met Armand Debelder, zijn vader Gaston en Willem Van Herreweghen als leermeesters was het voor de jonge brouwer Karel een extra dimensie in de  brouwkunst.

Als coupeur, assembleur, blender, oftewel geuzesteker gaat Karel het verse brouwsel aanvoeren uit de vier windstreken van het Pajottenland. Vier windstreken, vier brouwsels, één nacht in een open, ondiep koelschip. 

Het wort rijpt in 150 jaar oude tonnen van 1000 liter uit de befaamde Pilsner Urquell brouwerij. Tientallen soorten wilde gisten, waaronder de Brettanomyces, zorgen voor een natuurlijk antioxidatief eindproduct met een minimum houdbaarheid van 20 jaar.   

Lambiek is de moeder aller bieren, een eeuwenoude traditie van brouwkunst en spontane gisting, uniek in de wereld.  Reeds in 1515 als "des Heeren Landcamme" wordt de Oude Cam vermeld in de annalen (‘cam’ is een oud-Nederlands woord voor brouwerij).

De wort wordt aangekocht bij Boon, Girardin en Lindemans. Er wordt ook zelf gebrouwen in de kleine lambiekbrouwerij van de 3 Fonteinen. De wort gist en rijpt in De Cam, tot de steker vindt dat het bier op smaak is. "Ik doe eigenlijk niets", stelt Karel Goddeau, "ik zorg er alleen voor dat mijn werknemers in optimale omstandigheden kunnen werken." Die werknemers, dat zijn de miljoenen micro-organismen zoals de brettanomyces bruxellensis en de brettanomyces lambicus ... .

De lambiek wordt afgevuld in roestvrije vaten met een inhoud van 10 en 20 liter en in het gelijknamige volkscafé getapt met een Engels pompsysteem, dat in 3 Fonteinen te Beersel reeds zijn deugdelijkheid heeft bewezen. Dankzij een fijn zeefje op de kraankop krijgt de platte lambiek een stevige schuimkraag.

Karel Goddeau zal lambiek van 1, 3 en tot 5 jaar oud 'steken' of assembleren en bottelen op flessen van 75 en 37,5 cl met kurk en 'musselet'.  Door een spontane hergisting op de fles van minstens 1 jaar wordt de 'oude geuze' verkregen. Dit is het duurste (3 jaar)  bier om te brouwen, maar met zoveel complexe smaken en een zalige afdronk met een lichte eiktoets: wereldklasse.

Door het toevoegen van Schaarbeekse krieken, morellenkrieken of frambozen uit eigen streek aan de lambiek verkrijgt men een edele oude kriek.

Oude Geuze en Oude kriek zijn Europees beschermde bieren. Geuzestekerij De Oude Cam maakt enkel deze bieren, langzaam, maar zeker.

Bieren

  • De Cam Oude Geuze 6,5% vol alc
  • De Cam Oude Kriek 7,5% vol alc
  • De Cam Oude Lambic 4,5% vol alc
  • De Cam Oude Faro 4,5% vol alc