Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Mort Subite, Kobbegem

Lierput 1
1730 KOBBEGEM
Tel. 02 454 11 11
Fax 02 452 43 10
info [at] mortsubite [dot] be
www.mort-subite.be

Productie 45.000 hl (2015)

Verhouding export - binnenland 80 % export

Tewerkstelling 9 personen

Thuisverkoop geen

Bezoeken zijn niet meer mogelijk

Tonmerk ja

In het hart van de Zennevallei, middenin de groene velden, bevindt zich de artisanale brouwerij Mort Subite. Deze brouwerij heeft reeds een rijke geschiedenis achter de rug. Het eerste bier dat bij Mort Subite werd gebrouwen, dateert van 1686, en er zouden nog vele jaren volgen. In het begin van de 20ste eeuw begon men met de plannen voor de uitbreiding van de brouwerij. Het nieuwe brouwersmateriaal was reeds geleverd toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. De brouwer zag zich toen genoodzaakt om de koperen brouwketel onder het stro in de boerderij te verstoppen om zo diefstal door de Duiters te vermijden.

Wist je trouwens dat, in de jaren 60, de brouwerij nog ruim 60 % pils produceerde, tegenover 30 % hooggegist bier en slechts 10 % lambic bier? De omschakeling naar lambic gebeurde pas toen men tot het inzicht kwam dat de toekomst van de pilsmarkt meer en meer in de handen van de grote brouwerijen kwam te liggen. Over de jaren heen groeide de Kobbegemse brouwerij uit tot een vaste waarde in het Gueuze en Fruit biersegment.

In 1970 werd “À la Mort Subite”, een gekend Brussels café annex geuzestokerij, overgenomen door de familie De Keersmaeker. Vanaf dan droegen de bieren niet langer de naam “Den Hert” maar wel “Mort Subite”. “À la Mort Subite” heette oorspronkelijk “La Cour Royale”. Het café had zijn naamsverandering te danken aan het populaire, Brusselse pietjesbakspel. Als de lunchpauze voorbij was en de arbeiders weer aan het werk moesten, beëindigde men het spel met een allerlaatste alles-of-niets worp, op leven en dood, namelijk de Mort Subite.

Sinds oktober 2000 valt deze unieke brouwerij onder Alken-Maes. Zij herkenden het vakmanschap en de eigenheid van het bierproces als een pareltje onder de bieren. De Kobbegemse brouwerij werkt dan ook als een eigen entiteit met 8 gepassioneerde werknemers en 1 meesterbrouwer. Meesterbrouwer Bruno speelt nog steeds een cruciale rol bij het brouwproces. Bij lambic bieren wordt er namelijk gewerkt met de wilde gisten uit de Kobbegemse buitenlucht. Het kennersoog van de meesterbrouwer is dan ook onontbeerlijk bij het blenden om zo een constante kwaliteit te verzekeren. Al dertig jaar toomt hij de wilde gisten in, zodat ze precies doen wat hij van ze verwacht. Hij is niet voor niets het creatieve brein achter de Mort Subite bieren.

Mort Subite biedt craft bieren aan die verder gaan dan de traditionele Kriek: van fruitig tot een zacht zuurtje, voor elke wat wils. Daarom heeft elke Mort Subite een eigen persoonlijkheid, maar toch die herkenbare Mort Subite toets: fruitig, verfrissend zurig en zacht bitter. Zeg nu zelf, je zou voor minder spontane goesting krijgen…

 

 

Bieren

  • Mort Subite Kriek Lambic
  • Mort Subite Witte Lambic
  • Mort Subite Gueuze Lambic
  • Mort Subite Kriek Lambic Tradition
  • Mort Subite Oude Kriek Lambic
  • Mort Subite Oude Gueuze Lambic