Printer-friendly versionSend to friendPDF version

Tilquin, Bierk

Tilquin, Bierk

Chaussée Maïeur Habils 110
1430 Rebecq
Tel.: 0472 91 82 91 
info [at] gueuzerietilquin [dot] be 
www.gueuzerietilquin.be 

Productie 500 hl (2012)
Verhouding export / binnenland 40 % / 60 %
Tewerkstelling 1
Thuisverkoop ja
Bezoeken op afspraak

Gueuzerie Tilquin is de allereerste geuzestekerij van Wallonië. Het bedrijf ging van start in februari 2009 en is gevestigd in Bierk (Bierghes, Rebecq), op 200 meter van de taalgrens. Deze geuzestekerij wordt geleid door Pierre Tilquin (38). Pierre is bio-ingenieur en behaalde een doctoraat in statistiek en genetica. Nadien volgde hij een intensieve brouwopleiding in Leuven en deed hij ervaring op bij brouwerij Huyghe (Melle), 3 Fonteinen (Beersel) en Cantillon (Anderlecht).

Tilquin is geen brouwerij maar een geuzestekerij. Er wordt dus geen bier gebrouwen. Tilquin koopt wort aan bij verschillende lambiekbrouwers (Boon, Cantillon, Girardin en Lindemans) en laat die brouwsels gisten in eiken vaten gedurende 1, 2 of 3 jaar. Daarna worden de lambieken ‘geassembleerd’ en gebotteld. In de fles hergist het mengsel opnieuw gedurende ca. 6 maanden. De platte lambiek wordt dan een sprankelend bier. Het volledige productieproces duurt met andere woorden bijna drie jaar.

De jaarlijkse productiecapaciteit bedraagt 500 hectoliter. 30 tot 40% van de productie van Tilquin wordt verkocht in België. 40% gaat naar de Verenigde Staten en de rest wordt geëxporteerd naar Italië, Scandinavië en Japan.

In 2012 trad Gueuzerie Tilquin toe tot de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren. Tilquin is meteen het eerste HORAL-lid buiten de provincie Vlaams-Brabant. 

 

Comments