Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Lambic Award

Dave Janssen, Bill Young & Adam Harbaugh (Lambic.info)

De Lambic Award is een onderscheiding die door de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) wordt toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt
 op het vlak van de verdediging van de belangen van de traditionele lambiekbieren en de promotie van Oude Geuze en Oude Kriek. 

Lijst van HORAL Award-winnaars:

2011 Edgar Winderickx
2012 Hugo Casaer
2013 Tim Webb
2014 Stene Isacsson
2015 Daisy Claeys
2016 Dominiek Geers
2018 Arjaun
2019 Het Lambic.info-team
2020 Andy De Brouwer & Yanick Dehandschutter
2021 Zythos
2022

Lambic Award 2021

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) kende de Lambic Award 2021 toe aan de Belgische verenigingen voor bierliefhebbers. De prijs werd in naam van alle organisaties in ontvangst genomen door Zythos-voorzitter Freddy Van Daele. De Lambic Award is een onderscheiding die wordt uitgereikt aan personen of organisaties die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt
aangaande de verdediging van de belangen van de traditionele lambiekbieren en de promotie van Oude Geuze en Oude Kriek. HORAL-voorzitter Gert Christiaens zei: “Zythos heeft samen met tal van lokale bierverenigingen een belangrijke rol gespeeld inzake de verspreiding van correcte informatie over de spontane gistingsbieren van het Pajottenland en de Zennevallei.”

“Tot eind 2002 vormde de koepel ‘Objectieve Bierproevers’ in ons land de schakel tussen tal van bierverenigingen. Op 22 februari 2003 ging een nieuwe nationale biervereniging officieel van start onder de naam ‘Zythos’. Deze vzw stelt zich als doel de Belgische biercultuur in de meest ruime zin te bewaren en te bevorderen. Een van de uitdrukkelijke Zythos-acties is de blijvende aandacht en steun voor authentieke Belgische bierstijlen, zoals de bieren van spontane gisting. Van meet af aan hebben Zythos en tal van lokale bierverenigingen aandacht besteed aan Oude Geuze en Oude Kriek. Daarvoor is HORAL hen zeer erkentelijk”, verklaarde Gert Christiaens.

De HORAL Lambic Award 2018 toegekend aan folkgroep Arjaun

(v.l.n.r.) Arjaun: Dirk Evenepoel, Dirk Van Lierde, Bart Praet, Walter Evenepoel en Etienne Wauters

De Lambic Award is een onderscheiding die door de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) wordt toegekend aan personen die zich op bijzondere wijze verdienstelijk hebben gemaakt
 op het vlak van de verdediging van de belangen van de traditionele lambiekbieren en de promotie van oude geuze en oude kriek. Dit jaar viel de eer te beurt aan de Pajotse folkgroep Arjaun. De overhandiging van de award vond plaats in aanwezigheid van tal van leden van de Hoge Raad.

Volksmuziekgroep Arjaun werd in 1981 opgericht door de gebroeders Evenepoel uit Pamel (Roosdaal). Walter schrijft de liedjesteksten en neemt het grootste deel van het zangwerk voor zijn rekening. Zijn broer Dirk speelt banjo en gitaar. Het duo kreeg al gauw het gezelschap van doedelzakspeler Stefan Timmermans. Met de komst van accordeonist Etienne Wauters en contrabasspeler Dirk Van Lierde breidde Arjaun uit tot een vijfkoppige formatie. Toen Stefan vorig jaar naar Spanje emigreerde, vond Arjaun in Bart Praet een waardige opvolger.

De leden van Arjaun werden met een smoes gelokt naar het befaamde bierrestaurant ‘De Heeren van Liedekercke’ in Denderleeuw. Nietsvermoedend troffen de muzikanten daar heel wat lambiekbrouwers en geuzestekers aan. Groot was de verwondering van de leden van Arjaun toen bleek dat dit jaar de Lambic Award voor hen was.

“Arjaun is niet alleen in het Pajottenland maar ook ver daarbuiten zeer populair. In hun liederen mengen de leden van de folkgroep mooie volksverhalen met fijne humor. Het zijn dikwijls goed in de oren klinkende deuntjes die ook door het publiek makkelijk kunnen meegezongen worden. Los van het feit dat de groepsleden stuk voor stuk geuzeliefhebbers zijn, verwijzen verschillende liedjes uitdrukkelijk naar onze eet- en drinkcultuur, en meer in het bijzonder naar geuze, faro en andere lambiekbieren”, aldus HORAL-voorzitter Frank Boon. “Arjaun wordt aanzien als een echte streekambassadeur. Via hun muziek spelen zij een belangrijke rol bij de promotie van onze traditionele lambiekbieren, en van ‘Oude Geuze’ en ‘Oude Kriek’ in het bijzonder. Het was dan ook geen verrassing dat de leden van de Hoge Raad dit jaar heel snel tot een consensus zijn gekomen om de Lambic Award 2018 aan de muzikanten van Arjaun toe te kennen.”

Dominiek Geers sleept Lambic Award 2016 in de wacht

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) kende de zesde Lambic Award toe aan de 51-jarige Dominiek Geers, zaakvoerder van Dranken Geers uit Oostakker bij Gent.

De familie Geers is toe aan de zesde generatie in de bierwereld, eerst als brouwer (tot halfweg de Tweede Wereldoorlog), nadien als bottelaar en na de oorlog ook als bierhandel. Het familiebedrijf verdeelde aanvankelijk enkel bieren aan de eigen cafés. Vanaf 1960 begon Hubert Geers, de vader van Dominiek, met distributie aan ruimer publiek en leveringen in het Gentse. Vanaf 1980 werd het aanbod van Dranken Geers flink uitgebreid en werd ook steeds meer aandacht besteed aan speciaalbieren. Vele bieren waren vroeger niet verkrijgbaar in de streek van Gent. Dranken Geers zou daar verandering in brengen.

De groeiende belangstelling van een jong cliënteel voor Oude Geuze en Oude Kriek doet Dominiek besluiten om vanaf de eeuwwisseling zijn gamma nog te verbreden zodat vanaf dan alle bestaande geuzeproducenten uit het Pajottenland en de Zennevallei vertegenwoordigd zijn. Het succes blijft niet uit en Dominiek, bijgestaan door zijn echtgenote Vera en zijn kinderen Bert en Leen, weet zijn bedrijf uit te breiden tot quasi heel Vlaanderen en Brussel. In 2010 start hij zelfs een exportafdeling op.”

HORAL-voorzitter Frank Boon: “De leden van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren weten de inzet van de familie Geers inzake de promotie en verkoop van traditionele lambiekbieren, en onze ‘Oude Geuze’ en ‘Oude Kriek’ in het bijzonder, ten zeerste te appreciëren. In dit opzicht is Dominiek een voorbeeld voor de bierdetailhandel. Wij konden ons dit jaar geen betere Lambiek-ambassadeur voorstellen. Dat is dan ook de reden waarom de leden van de Hoge Raad dit jaar unaniem de Lambic Award aan Dominiek hebben toegekend.”

Daisy Claeys van ’t Brugs Beertje krijgt Lambic Award 2015

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) reikte de vijfde Lambic Award uit aan Daisy Claeys, uitbaatster van café ’t Brugs Beertje in Brugge. Café 't Brugs Beertje opende zijn deuren in de lente van 1983. Tot op de dag van vandaag wordt in dit sfeervolle café op een boogscheut van het Brugse belfort geen pilsbier geschonken. Op de menukaart staan ruim 300 artisanale bieren van hoge en spontane gisting. Zelf noemt uitbaatster Daisy Claeys ze “ambachtelijke bieren van hoge goesting”.

Frank Boon, voorzitter van HORAL: “In 't Brugs Beertje wordt onze biercultuur, enerzijds met de bescheidenheid die eigen is aan Daisy en anderzijds toch met de nodige zythologische gedrevenheid, onder de aandacht gebracht van bezoekers uit binnen- en buitenland. Brugge is een belangrijke toeristische vitrine voor ons biererfgoed. Daisy speelt al meer dan drie decennia een zeer belangrijke rol op het vlak van de promotie van traditionele lambiekbieren, onze ‘Oude Geuze’ en ‘Oude Kriek’ in het bijzonder. In dit opzicht heeft zij echt pionierswerk verricht. Dat is dan ook de reden waarom de leden van de Hoge Raad dit jaar Daisy unaniem hebben verkozen tot laureaat van de Lambic Award.”

HORAL reikt Lambic Award 2014 uit aan Stene Isacsson van bierrestaurant Akkurat uit Stockholm

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) heeft op 2 december 2014 voor de vierde keer de Lambic Award uitgereikt. Dit jaar ging de trofee naar Stene Isacsson, uitbater van bierrestaurant ‘Akkurat’ in Stockholm (Zweden). De Lambic Award wordt uitgereikt aan een persoon, die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt op het vlak van de promotie en verdediging van de belangen van de sector van de traditionele lambiekbieren. De plechtigheid vond plaats in bezoekerscentrum ‘De Lambiek’ te Alsemberg.

‘Akkurat’ opende zijn deuren in 1995 en ontpopte zich al gauw tot het meest toonaangevende bierrestaurant in Scandinavië. Op dit ogenblik bekleedt het restaurant de eerste plaats van de Ratebeer-lijst van de ‘beste bierbestemmingen ter wereld’. Van bij het begin heeft Stene kleinere brouwerijen en minder gekende bierstijlen gepromoot en op die manier heeft hij een flinke steen bijgedragen aan een betere biercultuur in het Noorden van Europa. In de kelders van Akkurat ligt een enorme collectie kwaliteitsbieren. Stene Isacsson heeft in Scandinavië een belangrijke rol gespeeld op het vlak van de promotie van traditionele lambiekbieren, en ‘Oude Geuze’ en ‘Oude Kriek’ in het bijzonder.

Het is de vierde keer dat HORAL deze onderscheiding toekent. Eerdere laureaten zijn brouwmeester Edgar Winderickx, voormalig burgemeester van Beersel Hugo Casaer en de Britse bierauteur Tim Webb.

Lambic Award 2013 toegekend aan de Britse bierauteur Tim Webb

Beersel, 5 december 2013 • De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) heeft de Lambic Award 2013 uitgereikt aan Tim Webb.

Armand Debelder, voorzitter van de Hoge Raad, licht de toekenning van de onderscheiding als volgt toe: “Toen eerder dit jaar Tim Webb werd voorgedragen als kandidaat-laureaat van de Lambic Award, was er geen enkele discussie. De leden van de Hoge Raad waren unaniem: door de jaren heen hebben de publicaties van Tim Webb onnoemelijk veel bierliefhebbers van over de hele wereld laten kennismaken met onze rijke geuzecultuur.”

Tim schreef zijn eerste boek over bier in 1992. Hij is tevens de auteur van de ‘Good Beer Guide Belgium’, een gids die tot de standaarduitrusting van buitenlandse bierliefhebbers behoort wanneer ze een bezoek brengen aan België. Van groot belang voor geuzesector was de publicatie in 2004 van ‘Lambicland’. De eerste editie was uitverkocht in een mum van tijd. Dit succes spoorde Tim en zijn medeauteurs aan om een tweede uitgave op het getouw te zetten. Deze bevat maar liefst vier keer meer informatie dan de eerste editie.

“In Lambicland wordt een opsomming gemaakt van alle lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen en worden de verschillende productieprocessen beschreven. Het boekje besteedt ook aandacht aan de geschiedenis en de Europese bescherming van Oude Geuze en Oude Kriek als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit. Naast een overzicht van alle op de markt beschikbare lambiekbieren bevat het zelfs een lijst van alle cafeetjes van het Pajottenland en de Zennevallei, waar geuze, kriek of lambiek worden geserveerd”, aldus de HORAL-voorzitter. “In Lambicland wordt zelfs aan buitenlanders fonetisch uitgelegd hoe ze woorden als ‘oude’, ‘faro’, ‘framboise’, en ‘kriek’ moeten uitspreken! Kortom, het is veruit de meest complete gids ooit over de biercultuur van het Pajottenland en de Zennevallei. Lambicland werd bij buitenlandse bierbiedevaarders in die mate een succes, dat het zelfs een toeristisch begrip is geworden. Dit heeft onmiskenbaar bijgedragen tot de internationale uitstraling van onze unieke Pajotse biercultuur.” 

HORAL reikt Lambic Award 2012 uit aan Hugo Casaer

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) kent de Lambic Award toe aan Hugo Casaer (75), afscheidnemend burgemeester van Beersel. 

Volgens Armand Debelder, voorzitter van de Hoge Raad, is de toekenning van de Lambic Award aan Hugo Casaer een terechte keuze: “Hugo Casaer was 26 jaar lang burgemeester van de gemeente Beersel en heeft onze streekproducten steeds actief gepromoot. Hij was ook een van de eerste Vlaams-Brabantse burgemeesters die geuze en kriek aanbood bij officiële gemeentelijke vieringen.

“Hugo Casaer ligt ook onrechtstreeks mee aan de basis van HORAL. De jaarlijkse Kasteelfeesten in Beersel, georganiseerd door burgemeester Casaer en de enthousiaste medewerkers van de gemeente Beersel, hebben ertoe geleid dat de streekproducenten van de Zennevallei en het Pajottenland nauwer gingen samenwerken. Uit deze samenwerking groeide het idee om een permanente structuur op te zetten voor alle producenten van lambiek en geuze. Dit werd dus HORAL.”

“Casaer is ook gekend als een stille strateeg met een enorme dossierkennis. Hij was een belangrijke trekker van het project van het bezoekerscentrum ‘De Lambiek’. Zijn gedegen kennis van het overheids- en subsidielandschap was van essentieel belang om de nodige financiering te vergaren. ‘De Lambiek’ is voor onze streek van grote economische en toeristische waarde. Het centrum geeft onze lambiekbieren de professionele uitstraling die ze verdienen in zowel binnen- als buitenland”, aldus de HORAL-voorzitter. 

HORAL reikt eerste Lambic Award uit aan brouwmeester Edgar Winderickx

Beersel, 8 december 2011 • De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) heeft de eerste Lambic Award uitgereikt aan Edgar Winderickx (84). Ingevolge een heelkundige ingreep kon Edgard Winderickx helaas niet aanwezig zijn. Echtgenote Lieve nam de honeurs waar. 

Edgar Winderickx is de laatste brouwer van de beroemde brouwersfamilie, die reeds in 1795 in Dworp (Beersel) actief was. In 1948 behaalde Edgar het diploma van brouwingenieur aan Sint-Lieven te Gent. Na enkele jaren in het buitenland te hebben gewerkt, volgde hij in 1956 zijn vader op als brouwmeester. Helaas diende de brouwerij in 1965 haar deuren te sluiten. Edgar was een groot voorvechter van het Geuze-besluit, het Koninklijk Besluit van 20 mei 1965 , dat de basis werd voor de huidige bescherming van geuze en kriek. Hij werd succesvol uitbater van o.a. restaurant Terborght en Ter Cammen (beide in Dworp).

Armand Debelder, voorzitter van de Hoge Raad, legt uit waarom de Lambic Award aan Edgar Winderickx werd toegekend: “Edgar Winderickx heeft in de jaren zeventig zeer veel inspanningen geleverd om de zieltogende geuzewereld te redden. Hij deed opmerkelijk geschiedkundig onderzoek naar de lambiekwereld en de molenindustrie in de Zennevallei. Hij legt altijd een grote bereidheid aan de dag om de nog actieve lambiekbrouwers en geuzestekers te helpen met informatie en documentatie. Op Edgars steun kan altijd gerekend worden. Samen met hem delen wij het heuglijke feit van de heropleving van lambiek en oude geuze”. 

Comments