Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

3 Fonteinen, Beersel

Hoogstraat 2A
B-1650 BEERSEL
Tel. 02 306 71 03
Fax 02 305 07 41
info [at] 3fonteinen [dot] be
www.3fonteinen.be

Productie 1000 hl (2014)
Verhouding export - binnenland  40 % - 60 %
Tewerkstelling 1 persoon
Thuisverkoop  vrijdag en zaterdag van 10u – 17 uur
Bezoeken groepen: enkel op afspraak
individueel: elke eerste zaterdag van de maand zonder afspraak
Tonmerk ja

Het ontstaan van de brouwerij situeert zich rond 1887. Het was toen een nieuwgebouwd café, 'De drie bronnen', gelegen in de Hoogstraat te Beersel. De benaming van dit café had toen te maken met lagergelegen waterbronnen waar de dorpsbewoners hun drinkwater uit putten.

Toen in 1953 Gaston Debelder en zijn echtgenote Raymonde de boerenstiel voor bekeken hielden namen zij het café annex geuzestekerij over.

De toenmalige eigenaar was Jean-Baptiste Vanderlinden, burgemeester van Beersel. Deze was vooral bekend als de beste geuzesteker van het dorp en hij leerde Gaston de stiel van geuzesteker. De Drie bronnen werd in de zomer druk bezocht door Brusselaars die er de plaatselijke specialiteiten,  met name lambiek, plattekaas en schepkaas, kwamen proeven. In Beersel waren echter veel geuzestekers-cafébazen, dus alleen wie goede geuze kon mengen was verzekerd van een groot cliënteel. En dat was Gaston Debelder, een goeie steker!

In 1961 verhuisde Gaston van de Hoogstraat naar het kerkplein en gaf zijn nieuwe zaak de naam '3 Fonteinen'. Deze zaak bloeide en werd een begrip in de streek.

Herman Teirlinck, die sedert 1935 in Beersel woonde, had in '3 Fonteinen' zijn artistieke en literaire club 'De Mijol'. De fameuze bak (= mijol) waarop Vlaamse schrijvers als Gerard Walschap en Ernest Claes gespeeld hebben, prijkt nu nog steeds in de gelagzaal van het restaurant aan het kerkplein.

Armand Debelder, de oudste zoon van Gaston en Raymonde, nam in 1975 de leiding over in de keuken. Met zijn koksdiploma ging hij aan de slag en creëerde hij tal van nieuwe gerechten met lambiek, faro en geuze. De meeste van deze gerechten zijn nog steeds te proeven in het restaurant. Door zijn inzet en innovaties groeide 3 Fonteinen uit tot een gastronomisch monument.

Maar Armand bleef niet alleen in de keuken aan het werk. De lambiek en geuze waren hem met de paplepel ingegeven en bovendien erfde hij van zijn vader de goede neus om de kennis en het ambacht van het perfect “steken” over te nemen.   

Gaston liet in 1982 de zaak over aan zijn zonen, Armand en Guido, die 3 Fonteinen getrouw bleven uitbaatten. Jammer genoeg raakte de consumptie van geuze achterop door de concurrentie van goedkope bieren en slechte wijnen.

Rond 1990 bereikte de interesse voor oude geuze een dieptepunt en de stiel van geuzesteker werd een rariteit. Er werd dan ook hardop gedacht de geuzestekerij stop te zetten. Toen in 1993 de O.B.P.-trofee (Objectieve BierProevers) - die jaarlijks van een verdienstelijk persoon uit de Belgische brouwerswereld wordt toegekend - de drie nog overblijvende actieve geuzestekers te beurt viel, begon het geloof in de toekomst van de oude geuze opnieuw te groeien.

Armand Debelder liet de keuken over aan zijn schoonzus en zette zich volop in voor de  toekomst van de geuze "3 Fonteinen". In 1998 werd een computergestuurde 1000-liter brouwerij geïnstalleerd, zodat Armand bij het versnijden van lambiek nu een keuze kon maken tussen eigen 3 Fonteinen lambiek en lambiek van de collega's Boon, Girardin en Lindemans. Een goede voorraad is immers belangrijk voor een geuzesteker.

Naast steker was Armand nu ook brouwer. Een succesvolle brouwer, zijn geuze werd en wordt zeer gewaardeerd. Export naar het buitenland was dus een logische volgende stap. Overzees zijn er immers ook kenners die de Oude Geuze 3 Fonteinen weten te smaken. In 2006 ontvingen de Oude Geuze en Oude Kriek 3 Fonteinen van Vlam de erkenning van Vlaams Traditioneel Streekproduct.

Een defecte thermostaat zorgde er in mei 2009 voor dat de totale productie van geuze ongeschikt was om op de markt te brengen. Armand kon niet voorspellen welke invloed de warmte zou hebben op de natuurlijke gisten in zijn geuze. Na overleg met experten en verschillende tests werd deze productie integraal tot een eau de vie gedistilleerd. Deze eau de vie is nu in beperkte oplage op de markt onder de naam Armand’Spirit. Als gevolg van deze catastrofe werd Armand echter gedwongen zijn brouwinstallatie te verkopen om de zaak overeind te houden.

Vandaag is Armand dus opnieuw “steker” en legt hij zich weer volledig toe op het maken van Oude Geuze en Oude Kriek. De Schaarbeekse Kriek, gemaakt met wilde krieken uit het Pajottenland, is uniek en het perfecte visitekaartje van Armand Debelder in zowel binnen- als buitenland.

Bieren

  • 3 Fonteinen Oude Geuze 7%
  • 3 Fonteinen Oude Kriek 6%

    Bier gebrouwen voor brouwerij 3 Fonteinen in de 'proefbrouwerij' te Lochristi:
  • Beersel Blond 7%
  • Beersel Lager 5%
  • Zwet.be 7 %
Comments