Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Hanssens, Dworp

Vroenenbosstraat 15
1653 Dworp
Tel. 02 380 31 33
Fax 02 380 31 33
hanssens [dot] artisanaal [at] scarlet [dot] be 

Productie 900 hl (2019)

Verhouding export-binnenland 45%-55%

Tewerkstelling 2

Thuisverkoop geen 

Bezoeken geen

Tonmerk ja 

Hanssens Artisanaal BV werd opgericht door Sidy Hanssens en haar echtgenoot begin 1997. Sidy Hanssens is momenteel de vierde in de generatie van de familie Hanssens die de traditie van het geuzesteken verderzet.

Dit gebeurt nog steeds in hetzelfde dorp, in dezelfde gebouwen waar Bartholomeus Hanssens, toendertijd burgemeester van Dworp (Tourneppe in het Frans) in 1896 startte met brouwactiviteiten. De aangekochte boerderij werd omgevormd tot brouwerij. Er werd lambiek gebrouwen en een soort donker licht alcoholisch bier. Daarnaast werd er echter ook geuze gestoken. Na de eerste wereldoorlog besliste Bartholomeus om de brouwactiviteiten te stoppen. De koperen brouwinstallatie werd tijdens de oorlog door de Duitsers in beslag genomen. 

Bartholomeus'zoon Theo, zette de zaak verder vanaf 1929. Hij was genoodzaakt om op zeer jonge leeftijd, na het overlijden van Bartholomeus, de zaak verder te zetten. Hij leerde het vak, op veertienjarige leeftijd, in brouwerij Windericks, één van de zeven brouwerijen/stekerijen die Dworp toen rijk was. De brouwerij werd omgebouwd tot woonhuis in 1931 en een drankenhandel werd toegevoegd aan de stekerij. Theo Hanssens werd verdeler van de Wielemans bieren. Hij ontwierp ook de flessendroogrekken die echter nu niet meer in gebruik zijn. Ook het tonmerk, THV staat voor Theo Hanssens-Vastiau (de achternaam van zijn echtgenote), is van zijn hand. 

In 1974 werd Theo opgevolgd door Jean. Er werden geen noemenswaardige investeringen gedaan. In 1993 kreeg Jean, samen met Armand Debelder en Moriau de OBP-trofee als waardering voor hun werk en toewijding als geuzesteker. 

In 1997 neemt Sidy, dochter van Jean, officieel de fakkel over. De drankenhandel werd afgestoten en de stekerij krijgt de volle aandacht. Lambiekwort werd opnieuw ingekocht en vergist. Er werd geïnvesteerd in nieuwe flessen, nieuwe vaten en roestvrijstalen tanks. Als een van de eerste werden de zware oude champagneflessen met wijnkurk en kalkstreep vervangen door champagneflessen met champagnekurk en etiket. Er werd daarom verder geïnvesteerd in een half automatische afvullijn.

De activiteiten in de stekerij worden uitgevoerd in bijberoep of kunnen beschouwd worden als het gevolg van een uit de hand gelopen hobby. Dankzij de financiële onafhankelijkheid van de stekerij, kan Hanssens Artsianaal het zich veroorloven om de authenticiteit van de bieren te vrijwaren. In plaats van gevolg te geven aan de vraag van de markt ( zoete bieren ), werd besloten om te kiezen voor de productie van traditionele bieren op basis van authentieke lambiek.

De productie is dus beperkt tot waardevolle ambachtelijk bereide lambiekbieren. Vers gebrouwen lambiekwort, wordt aangekocht bij lambiekbrouwerijen Boon, Girardin en Lindemans. Deze bieren worden van de tankwagen overgepompt op de eikenhouten vaten voor de eerste gisting op vat. Recentelijk werden nieuwe eikenhouten vaten aangekocht in Bulgarije. Er zijn echter nog steeds vaten van de eerste generatie in gebruik! De ouste lambiek rijpt tot een leeftijd van 4 jaar. De bieren van Hanssens zijn een mengeling van lambieken van verschillende leeftijd met lambieken van de verschillende producenten. Voor de fruitbieren wordt gewerkt met vers fruit. 

Elke stap in het productieproces, het mengen van de lambieken, het afvullen op fles, de tweede gisting op fles tot het verkopen van bier op fles, gebeurt ter plaatse in de stekerij. Enkel voor de aankoop van lambiekwort wordt beroep gedaan op bovenvernoemde collega's. De kwalitatieve bieren van Hanssens zijn een mengeling van passie, bekwaamheid, toewijding en respect voor traditie. 

Naast de traditionele Oude Geuze is er ook een gamma fruitbieren. De Oude Kriek Hanssens bevat zure krieken van de kelleriis-variëteit. Oudbeitje is een lambiek waarop gedurende een aantal maanden verse aardbeien hebben gerijpt. Daarnaast is er ook een frambozenlambiek en een cassislambiek. De Schaarbeekse kriek bevat lokale, handgeplukte krieken.

Comments