Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Lindemans, Vlezenbeek

Lindemans N.V.
Lenniksebaan 1479
1602 Vlezenbeek
Tel. 02/569 03 90
www.lindemans.be
info [at] lindemans [dot] be

Productie: 110.000 Hl (2019)

Tewerkstelling: 70

Verhouding export/binnenlandse verkoop: 57 % (2019) / 43 %

Particulierenverkoop: elke werkdag van 7u tot 12u en van 13u tot 15u  

Bezoeken: op aanvraag via visits [at] lindemans [dot] be / groepsbezoeken zijn ook mogelijk

Tonmerk: ja

Al in de 16e eeuw bevond er zich een herberg langs een belangrijke verbindingsweg die Brussel met Oost-Vlaanderen en Henegouwen verbindt. De site stond gekend als het ‘Hof ter Kwadewegen’. De naam verwees naar het gehucht ‘Kwadewegen’ waar de moord gepleegd werd op volksheld Everaert ’t Serclaes, Brusselse schepen en raadgever van hertogin Johanna van Brabant. Hij werd voor dood achtergelaten omdat hij zich verzette tegen de machtiger heer van Gaasbeek Sweder d’Abcoude die plannen had om zijn gebied nabij Brussel uit te breiden.

De vroegst teruggevonden sporen van brouwactiviteit op het ‘Hof ter Kwadewegen’ gaan terug tot 1704. In 1822 beloofden brouwersdochter Francisca Josina Vandersmissen (1796-1868) en Joos Frans Lindemans (1792-1865) elkaar eeuwige trouw. Ze trokken in bij hoeve-brouwerij Vandersmissen. Al gauw nam Joos Frans de zaak van zijn schoonvader over. Tijdens het brouwseizoen van dat jaar werden 360 vaten bier gebrouwen, goed voor zo’n 500 hectoliter. De brouwinstallatie omvatte twee brouwketels, een roerbak en twee koelbakken. 

Naarmate de tijd verstreek en er steeds meer gebrouwen werd, namen de landbouwactiviteiten geleidelijk aan af. In 1869 onder Joos Frans II, alias ‘den duc’, omvatte de boerderij nog zo’n 75 hectare akker en weiland. ‘Den duc’ zag het groots en liet de nu nog bestaande hoevegebouwen en oude brouwzaal optrekken. Ze produceerden lambiek en Faro-Lambic. Theofiel (1870-1955), de jongste van het gezin van 9 kinderen, volgde in 1901 zijn vader op aan het hoofd van de boerderij-brouwerij. Hij gaf op zijn beurt de fakkel door aan één van zijn 4 kinderen, Emiel Jozef Lindemans. De landbouwstiel werd volledig stopgezet na het overlijden van Emiel in 1956. Zijn twee zonen, René (°1939) en Nestor (1941-2008), namen in 1963 de roerstok over. Brouwer René genoot een opleiding brouwingenieur. Nestor was een gediplomeerd boekhouder en nam het commerciële gedeelte op zich. Hij deed ook ‘de baan’. Het was hard labeur bij Lindemans. Een brouwdag duurde van 5u ’s ochtends tot 22u ’s avonds of soms langer. Ze zeulden zakken mout van vijftig tot honderd kilo de trap op en plaatsten tonnen van 300 kilo in kelders.

Lindemans was niet alleen de pionier in de aanmaak van kriek met vers geperst sap, ook met kriek op vat waren zij bij de allereerste. Vanaf 1981 werd de Lindemans kriek aangeboden in vaten van 25 liter. In diezelfde periode lanceerden ze Faro-Lambic (opnieuw in 1978), Framboise (1980) en later volgden nog Cassis (1986), Pecheresse (1987 – met perzikensap) en Apple (2005). Deze nieuwe fruitbieren werden van bij het begin met pure sappen bereid. In de jaren tachtig vertrok maar liefst 70 % van de productie naar het buitenland. De vier grootste markten waren toen de Verenigde Staten, Frankrijk, Zwitserland en Duitsland.

Het succes van de fruitbieren en de export leidde tot de bouw van een nieuwe brouwzaal in 1992. Wegens plaatsgebrek en de sterke groei van de brouwerij werd twee jaar later de drankenhandel stopgezet. De brouwerij beschikte over 1.200 tonnen waarin de lambiek gist en rijpt. Echter, in een niet vorstvrij tonnenmagazijn, met grote verliezen en kapotte tonnen als gevolg. René opteerde als eerste voor het ‘boisage’ procedé uit de wijnbouw waarbij je lambiek laat rijpen in roestvrijstalen tanks en eikenhouten chips toevoegt. De wilde Brettanomyces gisten nestelen zich namelijk graag op hout. Na onderzoek bleek deze nieuwe techniek garant te staan voor een stabiele en goede kwaliteit van de lambiek.

In de jaren vijftig werd hoofdzakelijk wort en lambiek verkocht, vooral aan cafés, stekerijen en boeren. René en Nestor begrepen al snel dat dit een eindig verhaal was. Als een oude cafébaas of boer ermee ophield, was er vaak geen opvolging en was het afgelopen. In die periode begonnen ze dan ook met het bottelen van oude gueuze en oude kriek. Om nog meer financiële ademruimte te krijgen, besloten ze een drankenhandel op te starten.

Innovaties
De broers maakten de eerste Lindemans Oude Kriek in 1961 met Schaarbeekse krieken. Vanaf 1970 startte de export naar Frankrijk. Op zekere dag viel ook de kans op export naar de Verenigde Staten in de brievenbus. Tijdens de eerste bootreis begon de Oude Kriek te hergisten door de golven waardoor de flessen onder druk kwamen en de kurken eruit sprongen. De brouwerij bedacht daarom in 1978 een alternatieve productiemethode, een meesterzet. De ‘nieuwe’ Kriek, gemaakt van puur sap van vers geperste krieken en lambiek van minstens één jaar oud, werd voortaan gepasteuriseerd om de hergisting op fles stop te zetten. De kurken werden verzegeld met een kroonkurk.

Zesde generatie
Sinds 2006 staan neven Dirk (°1968) en Geert Lindemans (°1968), zonen van Nestor en René Lindemans, aan de roerstok. Ze waren al van kindsbeen af actief in de brouwerij. De opeenvolgende generaties hebben van de familiebrouwerij gemaakt tot wat ze nu is: een van de voornaamste producenten van lambiek van de streek en van de wereld. Vandaag wordt Lindemans in ongeveer 62 landen verkocht. De export, met China, de VS, Frankrijk en Rusland als grootste exportmarkten, vertegenwoordigt 57 % van het volume. In 2005 en 2017 kocht de brouwerij in het totaal 20 foeders aan, elk van 10.000 liter. De investeringen waren nodig om aan de vraag te kunnen blijven voldoen en om tegemoet te komen aan de voorwaarden van het kwaliteitslabel ‘gegarandeerde traditionele specialiteit’ (GTS).  

Lindemans blijft innoveren, bijvoorbeeld met de ‘botanicals lambics’ met verse kruiden en gins en Lindemix biercocktails op basis van haar lambiekbieren. De brouwerij wil in de toekomst nieuwe types bieren brouwen om een nog bredere smaakbeleving aan te bieden. Hiervoor investeert ze op een nieuwe site in een innovatief brouwproces. Deze ondersteunende satellietbrouwerij op het bedrijventerrein Ruysbroeckveld in Sint-Pieters-Leeuw biedt meer opslagruimte voor de stijgende productie. Ze zal ook sterk inzetten op duurzaamheid. Zo wordt ernaar gestreefd om zoveel mogelijk energie afkomstig van de productie te recupereren. Tegen eind 2021 zal de nieuwe vestiging klaar zijn om te proefdraaien. En dat naar de aanloop van haar 200-jarig bestaan in 2022. De familie Lindemans blijft biergeschiedenis schrijven.

Comments