Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Oud Beersel, Beersel

Laarheidestraat 230
1650 BEERSEL
Tel.: +32 2 680 79 54
info [at] oudbeersel [dot] com
www.oudbeersel.com

facebook.com/oudbeersel
instagram.com/oudbeersel
https://www.linkedin.com/company/69727524
https://www.youtube.com/channel/UCN51rv5yEZhT9p1ygYY3JQw

Productie 2.200 hl (2020)
Verhouding export / binnenland 30 % / 70 %
Tewerkstelling 5
Thuisverkoop iedere zaterdag van 9u tot 14 behalve op feestdagen, of tijdens de weekdagen op afspraak
Bezoeken https://oudbeersel.com/visit/
Tonmerk ja

Eind 2005 bracht Gert Christiaens opnieuw leven in het teloorgegane Oud Beersel, met als doel de traditionele lambiekbieren te beschermen voor de toekomstige generaties.

Toen Gert met zijn vrienden in 2003 zijn favoriete bier, de Oude Geuze van Oud Beersel, bestelde in het toenmalige Brusselse estaminet Le Zageman, vertelde de waard hem dat dit zijn laatste flessen waren en dat de brouwerij ondertussen gesloten was. Gert bleef echter niet bij de pakken zitten en ging spreken met de oude brouwmeester van Oud Beersel, Henri Vandervelden. Nadat Henri de pensioengerechtigde leeftijd had bereikt, nam zijn neef Danny Draps de roerstok over en baatte de brouwerij nog 12 jaar uit. Eind 2002 viel dan het doek over Oud Beersel, alsook over het oude café van de brouwerij, Bierhuis Oud Beersel genaamd.

Dankzij de lancering van Bersalis Tripel werd eind 2005 Oud Beersel terug opgestart. Het bier zorgde voor de nodige inkomsten om de investeringen in de traditionele lambiekproductie te dragen. Over de jaren heen werd er fors geïnvesteerd in het oude brouwerijgebouw en de voorraad aan lambiek op houten vaten.

Voor de sluiting van de brouwerij eind 2002 werd 50 percent van het wort ter plaatse geproduceerd, en de andere helft werd extern geproduceerd volgens het receptuur van Oud Beersel. Bij de heropstart van Oud Beersel was het niet meer toegelaten om de oude brouwinstallatie te gebruiken, waardoor tot op heden al het wort extern gebrouwen wordt volgens het receptuur van Oud Beersel. Voor de productie van haar lambiekbieren gebruikt Oud Beersel enkel haar eigen lambiek. De lambiek gist en rijpt bij Oud Beersel op houten vaten die over de 4 verdiepingen van het brouwerijgebouw verspreid liggen. In totaal ligt er circa 3100 hectoliter bier op de houten vaten.

Naast het klassieke gamma aan bieren waaronder de traditionele Oude Geuze en Oude Kriek van Oud Beersel en de Bersalis bieren, innoveert Oud Beersel ook met speciale edities van lambiekbieren, zoals o.a. de Green Walnut, de BZART reeks van parelende lambiekbieren, en met een uniek aanbod aan infusies op lambiekbieren. In 2018 lanceerde Oud Beersel de BEER BOX, waardoor platte lambiek via drankenhandels en invoerders op drukbestendige bag-in-box kan verhandeld worden.

Tot 1954 droeg de brouwerij de naam Vandervelden, genoemd naar de familie die gedurende 4 generaties de brouwerij heeft uitgebaat. Het is de derde generatie brouwer die besloot om de naam te wijzigen naar Oud Beersel, als protest tegen wat hij toen het ‘nieuwe Brussel’ noemde. Ter ere van de oprichter werd in 2017 voor het eerst opnieuw een Oude Geuze Vandervelden op de markt gebracht.

In 2006 trad Oud Beersel (opnieuw) toe tot HORAL en is sindsdien altijd een voortrekker geweest van de samenwerking tussen de lambiekproducenten met als doel de traditionele lambiekbieren te promoten en te beschermen. In 2019 nam Gert Christiaens de fakkel over als voorzitter van HORAL.

Het Bierhuis Oud Beersel, dat destijds verkocht werd en als bloemenwinkel dienst deed, opende in 2022 opnieuw haar deuren. Het is een plek van ontmoeting van lambiekliefhebbers en de start van een nieuwe stap in de geschiedenis van Oud Beersel.

Ontdek hier welke bieren Oud Beersel, naast haar Oude Geuze en Oude Kriek, nog allemaal maakt.

Comments