Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Tilquin, Bierk

Tilquin, Bierghes

Chaussée Maïeur Habils 110
1430 Rebecq
Tel.: +32 2 395 33 48
info [at] gueuzerietilquin [dot] be 
www.gueuzerietilquin.be 

Productie 1.600 hl (2020)

Verhouding export - binnenland 70 % - 30 %

Tewerkstelling 1 + 5 medewerkers

Thuisverkoop winkel en proeflokaal open elke zaterdag van 10u30 tot 13uur.

Bezoeken op afspraak

Gueuzerie Tilquin is de allereerste geuzestekerij van Wallonië. Het bedrijf ging van start in februari 2009 en is gevestigd in Bierk (Bierghes, Rebecq), op 200 meter van de taalgrens. Deze geuzestekerij wordt geleid door Pierre Tilquin (47). Pierre is bio-ingenieur en behaalde een doctoraat in statistiek en genetica. Nadien volgde hij een intensieve brouwopleiding in Leuven en deed hij ervaring op bij brouwerij Huyghe (Melle), 3 Fonteinen (Beersel) en Cantillon (Anderlecht).

Tilquin is geen brouwerij maar een geuzestekerij. Er wordt dus geen bier gebrouwen. Tilquin koopt wort aan bij verschillende lambiekbrouwers (Boon, Lindemans, Girardin, Cantillon en Timmermans) en laat die brouwsels gisten in eiken vaten gedurende 1, 2 of 3 jaar. Alleen eiken vaten van 400 en 600 liter worden gebruiken. Daarna worden de lambieken gesneden (gemengd) en gebotteld. In de fles hergist het mengsel opnieuw gedurende ca. 6 maanden. De platte lambiek wordt dan een sprankelend bier. Het volledige productieproces duurt met andere woorden bijna drie jaar.

De jaarlijkse productiecapaciteit bedraagt 1.600 hectoliter. 30% van de productie van Tilquin wordt verkocht in België. 25 % gaat naar de Verenigde Staten en de rest wordt geëxporteerd naar andere landen (Scandinavië, Italië, Frankrijk, Groot-Brittannië, Suid-Korea, Japan).

In 2012 trad Gueuzerie Tilquin toe tot de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren. Tilquin is meteen het eerste HORAL-lid buiten de provincie Vlaams-Brabant.

Naast de Oude Geuze wordt een reeks fruitbieren geproduceerd, die allemaal op dezelfde manier zijn klaargemaakt: 1000 kg fruit wordt vergist in ongeveer 1000 liter 8 maanden lambieken, voor een duur van 4 maanden. De rijk in fruit geconcentreerde lambiek wordt vervolgens grof gefilterd en in een mengtank gepompt om te worden vermengd met lambieken van 1, 2 en 3 jaar oud, zodat de gewenste fruitconcentratie wordt bereikt. Afhankelijk van het geproduceerde bier varieert de fruitconcentratie van 200 gr per liter tot 325 gr per liter.

Alle fruitbieren ondergaan een hergisting in de fles gedurende minimaal 4 tot 6 maanden.

 

Comments