Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Timmermans, Itterbeek

Kerkstraat 11
B-1701 ITTERBEEK
Tel. 02 569 03 57
Fax 02 569 01 98
timmermans [at] johnmartin [dot] be
www.brtimmermans.be

Productie 25.000 hl (2014)

Verhouding export - binnenland 70 % - 30 %

Tewerkstelling 18

Thuisverkoop elke tweede zondag van de maand, enkel in de namiddag 

Bezoeken enkel op aanvraag

Tonmerk ja

Brouwerij Timmermans werd gesticht in 1702.

Vanaf 1781 tot het eerste kwart van de 19de eeuw brouwde Henry Vanheyleweghen er. Rond 1814 verhuurde hij de gebouwen aan Jacobus Walraevens die er brouwsels van 15 hectoliter maakte.

Daarop vestigde Jacobus Walraevens zich te Itterbeek om er een boerderij en brouwerij uit te baten. Zijn oudste zoon Charles volgt hem op en geeft in 1832 de brouwerij een naam: “Brouwerij de Mol”. Daar ligt meteen ook de oorsprong van het "molleken" dat ook vandaag nog de houten foeders en pijpen siert. 

In 1834 was de productie reeds gestegen tot 700 hectoliter. Van de verhouding tarwe/gerstemout die men toen gebruikte kon men afleiden dat er lambiek gebrouwen werd. In 1887 gaat zoon Paul Walraevens het bedrijf leiden dat ondertussen reeds uitgebreid was met een mouterij, een fruitkwekerij en een café.

Wanneer Celina, de jongste dochter van Paul Walraevens, in 1911 trouwde met brouwerszoon Frans Timmermans uit Zuun, werd een grote sanering doorgevoerd. De boerderij en de fruitkwekerij werden stopgezet en alles werd toegespitst op de brouwerij en het café. De mouterij bleef bestaan tot in de jaren 1960.

Gedurende verscheidene jaren werd de gemeente Itterbeek trouwens vanuit dat brouwershuis bestuurd. Frans Timmermans bracht het tot burgemeester, maar stelde als voorwaarde dat hij niet voortdurend naar het gemeentehuis moest pendelen. Deze wens werd ingewilligd en jarenlang kwamen de veldwachter en de gemeentesecretaris dagelijks om 12 uur 's middags naar de brouwerij om, bij een geuze of een kriek, de dossiers door te nemen. Enkel voor de gemeenteraad maakte de burgemeester een uitzondering.

Paul Van Cutsem, een landbouwerszoon, huwde in 1934 Frans’ enige dochter, Germaine. Wanneer zijn schoonvader overleed, herdoopte hij de brouwerij tot "brouwerij Timmermans". Ook zijn zonen, Raoul en Jacques Van Cutsem zetten de brouwerstraditie verder en werden zaakvoerder.

Brouwerij Timmermans is de oudste en één van de grotere lambiekbrouwerijen en stond lang bekend als leverancier van lambiek aan andere brouwerijen en stekerijen, die het bier gebruikten om hun eigen geuze en kriek te vervaardigen.

Vandaag vindt men er de fruitbieren en traditionele bieren van Timmermans terug, die een cruciaal deel uitmaken van de Martin’s Finest Beer Selection®, en die tevens tal van prijzen over de hele wereld in de wacht sleepten. Timmermans behoudt zijn authenticiteit en vakmanschap terwijl het geniet van de unieke expertise van Anthony "Martin’s Finest Beer Selection®", waartoe de brouwerij al sinds 1993 behoort.

In september 2009 opende brouwerij Timmermans zijn historisch museum en biedt het zijn bezoekers de kans om op indrukwekkende wijze kennis te maken met één van de meest unieke Belgische brouwtradities. Daarnaast is er ook een expositie van 100 jaar geschiedenis «Martin’s Finest Drinks Company®» te bezichtigen.