Print-vriendelijke versieStuur naar een vriendPDF versie

Nieuws

LAMBIEKBIEREN ONTRAFELD

Professioneel met bier bezig of er door gepassioneerd en altijd al willen weten wat lambiek nu echt zo speciaal maakt? De kans dat de Lambiek Academie dan iets voor jou is, is niet gering! Op 4 december is het weer mogelijk om jou een dag lang te laten onderdompelen in de wereld van deze uitzonderlijke bieren.

HORAL kent Lambic Award 2015 toe aan Daisy Claeys van ’t Brugs Beertje

De Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL) heeft voor de vijfde maal de Lambic Award uitgereikt. Deze onderscheiding wordt toegekend aan een persoon, die zich op bijzondere wijze verdienstelijk heeft gemaakt
op het vlak van de verdediging van de belangen van de sector van de traditionele lambiekbieren en de promotie van oude geuze en oude kriek. Dit jaar valt de eer te beurt aan Daisy Claeys, uitbaatster van café ’t Brugs Beertje in Brugge. 

Café 't Brugs Beertje opende zijn deuren in de lente van 1983. Tot op de dag van vandaag wordt in dit sfeervolle café op een boogscheut van het Brugse belfort geen pilsbier geschonken. Op de menukaart staan ruim 300 artisanale bieren van hoge en spontane gisting. Zelf noemt uitbaatster Daisy Claeys ze “ambachtelijke bieren van hoge goesting”.

Vierde sessie van de Lambiek Academie op 3 december 2015

De Lambiek Academie is een opleidingsaanbod van HORAL, de Hoge Raad voor de Ambachtelijke Lambiekbieren, om iedereen die op professioneel niveau in aanraking komt met lambiekbieren vakkundige ondersteuning te bieden. Het opleidingsaanbord richt zich dus in de eerste plaats tot horeca-uitbaters en hun personeel.

Zo leer je op deze vormingsdag over de geschiedenis van lambiekbieren, maak je kennis met verschillende producenten en hun lambiekbieren en krijg je inzicht in de brouwmethode en haar specifiteiten. Met handige weetjes en praktijk over het schenken, ruiken en proeven van de authentieke lambiekbieren en de positionering ervan tussen de andere Belgische bierstijlen krijg je een stevige bagage mee om je klant een Oude Geuze of Oude Kriek naar smaak aan te bieden. Blink uit in service door je opgedane kennis. Traditionele lambiekbieren worden een extra troef voor uw zaak.

Sprekers: Yves Panneels, Luc Pauwels en Hans Bombeke

Opgelet! Het aantal deelnemers is beperkt.

Toer de Geuze 2015 in de pers

De 10de editie van de Toer de Geuze kwam uitgebreid aan bod in de Vlaamse pers.
Je kan het artikel lezen of het videofragment bekijken door op één van onderstaande links te klikken.

Brit biedt 300 EUR voor de eerste fles Megablend 2015

Naar aanleiding van de Toer de Geuze 2015, die dit jaar plaatsvond op zondag 3 mei, werd een speciale oude geuze geproduceerd: de HORAL Oude Geuze Megablend 2015. De fles met het serienummer 00001 werd geveild via eBay. Een geuzeliefhebber uit Groot-Brittannië telde voor de primeurfles maar liefst 300 EUR neer.

De HORAL Oude Geuze Megablend 2015 is een mengeling van jonge en oude lambiek afkomstig van 3 Fonteinen, Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lindemans, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans.

 

Eerste fles HORAL Oude Geuze Megablend 2015 wordt geveild via eBay

Op zondag 3 mei 2015 zetten 9 lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen hun deuren wagenwijd open. Ter gelegenheid van deze Toer de Geuze, de openbrouwerijendag van het Pajottenland en de Zennevallei, werd opnieuw een speciale oude geuze geproduceerd: de HORAL Megablend 2015. Deze oude geuze is een mengeling van jonge en oude lambiek afkomstig van 3 Fonteinen, Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lindemans, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans. De fles met het serienummer 00001 wordt vanaf vandaag geveild via eBay. Klik hier.

Twee jaar geleden bood een Brusselaar maar liefst 381 euro voor de eerste fles Megablend 2013. De Megablends 2009 en 2011 verhuisden telkenmale naar Tokyo. Een Japanse geuzeliefhebber telde toen respectievelijk 255 en 315 euro voor het collector’s item met serienummer 00001 neer.

3 mei 2015: jubileumeditie van de Toer de Geuze

Op zondag 3 mei 2015 wordt opnieuw de Toer de Geuze georganiseerd. Naar aanleiding van de 10de editie van deze tweejaarlijkse openbrouwerijendag zetten negen lambiekbrouwerijen en geuzestekerijen hun deuren wagenwijd open. Die dag wordt ook de ‘Mega Blend 2015’ voorgesteld. Deze speciaal voor de gelegenheid geproduceerde oude geuze is een mengeling van lambieken afkomstig van verschillende leden van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL). De fles met het etiketnummer 00001 wordt op 15 april geveild via eBay.

Op zondag 3 mei 2015 kan men tussen 10 en 17 uur een bezoek brengen aan negen HORAL-leden: Boon, De Troch, 3 Fonteinen, Hanssens, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin en Timmermans. Ook het bezoekerscentrum De Lambiek in Alsemberg opent zijn deuren. De toegang is overal gratis.

Frank Boon volgt Armand Debelder op als voorzitter van HORAL

Frank Boon wordt de nieuwe voorzitter van de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren (HORAL). Hij volgt Armand Debelder op, die sedert de oprichting van de vereniging in 1997 voorzitter is geweest.

“Na 18 jaar voorzitterschap werd het stilaan tijd om de fakkel door te geven. Samen met mijn vennoten ben ik gestart met het schrijven van een geheel nieuw hoofdstuk voor brouwerij 3 Fonteinen. Dat eist heel wat van mijn tijd op”, zegt Armand Debelder. “Frank Boon is de geknipte man om HORAL te leiden. Hij wordt door iedereen gerespecteerd, niet in het minst om zijn uitgebreide technische en historische kennis van de lambiekwereld. Hij is een deskundig lambiekbrouwer en ervaren geuzesteker, en onderhoudt als wortleverancier ook heel nauwe banden met verscheidene geuzestekerijen.”

Lambiek Academie

De Lambiek Academie wordt voortaan ook in het Engels aangeboden. De eerste editie van deze Lambic Academy zal doorgaan op woensdag 29 april 2015.
Voor meer informatie en reservatie, klik hier.

De volgende cursus van de Nederlandstalige Lambiek Academie zal in december 2015 plaatsvinden. Binnenkort hierover meer informatie.

Rust in vrede, Edgar...

De familie Winderickx meldt het droevige nieuws van het overlijden van Edgard Winderickx, laureaat van de eerste HORAL Lambic Award. De voorzitter en de leden van de raad van bestuur van HORAL bieden de familie Winderickx hun oprechte deelneming aan. 
De uitvaart vindt plaats op vrijdag 27 februari om 11 uur in de kerk te Dworp. Samenkomst en rouwgroet in de kerk vanaf 10.40 uur. Gelegenheid tot groeten in het funerarium Onnockx, Alsembergsesteenweg 554 te Dworp, op donderdag 26 februari van 19.00 tot 19.30 uur.

Inhoud syndiceren
Comments